Кривий Ріг До сайту

16 березня: які відзначають свята у світі, традиції та прикмети погоди

16 березня, відзначають День свободи інформації, День квілтінга. 16 березня в церковному календарі — день пам’яті трьох мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска, які померли за християнську віру. В народі відоме під назвами Євтропіїв день, Ведмеже пробудження.

Реклама

Інформатор розповість, хто відзначає день Ангела, які традиції та прикмети існують сьогодні.

День свободи інформації

Реклама

День свободи інформації (Freedom of Information Day) – день, присвячений здобуттю та просуванню прозорості й відкритості влади. Щороку 16 березня відзначається день народження Джеймса Медісона, якого багато хто вважає “батьком” Конституції Сполучених Штатів і активним прихильником прозорості уряду.

Відзначення цієї події було засноване у 1989 році Комітетом журналістів за свободу преси, некомерційною організацією, яка виступає за свободу преси та доступ до урядової інформації.

День свободи інформації є нагодою підвищити обізнаність про важливість прозорості влади та права громадян на доступ до інформації, заохочує громадян брати участь в самоврядуванні та притягувати до відповідальності обраних посадових осіб. Вшанування спадщини Джеймса Медісона буде натхненням працювати над більш відкритим і демократичним суспільством.

Реклама

День квілтінга

Що ж таке квілтінг? Цим терміном називають ремесло, яке полягає в художньому вистьобуванні та вишиванні шматочків тканини, між якими вставляють шар вати, фатину тощо.

Стьобане полотно існувало ще в давні часи, потім поширилось у Китаї, в 11 – 15 століттях дійшло до Європи, Америка ж познайомилась зі стьобаними ковдрами у 1620-х роках.

Реклама

Зараз квітлінг – це поширене хобі, котре складається з вишивки, аплікації, шиття та печворку. Технікою квілтінг можна виготовити багато речей, але найбільш популярними є подушки, ковдри та покривала. Квілтінг має три види: ручний, машинний та комбінований..

Євтропіїв день

Наші предки в день Євтропія обходили город з освяченим хрестом в руках. Вірили, що такий простий ритуал підвищить врожайність землі, а також допоможе залучити весну і швидше нагріти грунт.

Реклама

Також 16 березня обходили з хрестом ворота, вхідні двері і всі вікна в будинку, а ще піч. Такий ритуал, за задумом, повинен був захистити будинок і його жителів від неприємностей і хвороб. Також цей обряд повинен був принести удачу в новому році (в Київській Русі рік починався 1 березня).

За давніми повір’ями саме 16 березня прокидається зі сплячки ведмідь. Наші предки вірили, що ведмідь прокидається злим і голодним. 16 березня не ходили в ліс та інші дикі місця, щоб випадково не зустріти ведмедя.

Часто 16 березня були дощі та грози. Якщо в цю дату чули грім, то обов’язково виходили ненадовго на вулицю. Вірили, що це принесе удачу, а також зцілить хвору спину.

Що не можна робити 

У цей день не можна без потреби ходити в ліс і в будь-яку дику місцевість. У цей день в лісі можна зустріти агресивних тварин, а також сильно промочити ноги через негоду.

Також 16 березня не можна розгризати насіння і гризти тверду їжу, інакше зуби зіпсуються і почнуть хворіти.

Не можна 16 березня оформляти кредити і брати гроші в борг, інакше весь рік будете в боржниках.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Севастян, Зіновій, Зенон, Нонна, Піама, Ізабелла, Ренат.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 16 березня для всіх знаків Зодіаку. Писали, що Ігнат розповів, куди окупанти спрямують свої ракети тепер та що 16 березня у Кривому Розі буде гучно, але причин для хвилювання немає.

Євгенія Глубінок