Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

16 березня: які відзначають свята у світі, традиції та прикмети погоди

16 березня, відзначають День свободи інформації, День квілтінга. 16 березня в церковному календарі — день пам’яті трьох мучеників Євтропія, Клеоніка і Василіска, які померли за християнську віру. В народі відоме під назвами Євтропіїв день, Ведмеже пробудження.

Інформатор розповість, хто відзначає день Ангела, які традиції та прикмети існують сьогодні.

День свободи інформації

День свободи інформації (Freedom of Information Day) – день, присвячений здобуттю та просуванню прозорості й відкритості влади. Щороку 16 березня відзначається день народження Джеймса Медісона, якого багато хто вважає “батьком” Конституції Сполучених Штатів і активним прихильником прозорості уряду.

Відзначення цієї події було засноване у 1989 році Комітетом журналістів за свободу преси, некомерційною організацією, яка виступає за свободу преси та доступ до урядової інформації.

День свободи інформації є нагодою підвищити обізнаність про важливість прозорості влади та права громадян на доступ до інформації, заохочує громадян брати участь в самоврядуванні та притягувати до відповідальності обраних посадових осіб. Вшанування спадщини Джеймса Медісона буде натхненням працювати над більш відкритим і демократичним суспільством.

День квілтінга

Що ж таке квілтінг? Цим терміном називають ремесло, яке полягає в художньому вистьобуванні та вишиванні шматочків тканини, між якими вставляють шар вати, фатину тощо.

Стьобане полотно існувало ще в давні часи, потім поширилось у Китаї, в 11 – 15 століттях дійшло до Європи, Америка ж познайомилась зі стьобаними ковдрами у 1620-х роках.

Зараз квітлінг – це поширене хобі, котре складається з вишивки, аплікації, шиття та печворку. Технікою квілтінг можна виготовити багато речей, але найбільш популярними є подушки, ковдри та покривала. Квілтінг має три види: ручний, машинний та комбінований..

Євтропіїв день

Наші предки в день Євтропія обходили город з освяченим хрестом в руках. Вірили, що такий простий ритуал підвищить врожайність землі, а також допоможе залучити весну і швидше нагріти грунт.

Також 16 березня обходили з хрестом ворота, вхідні двері і всі вікна в будинку, а ще піч. Такий ритуал, за задумом, повинен був захистити будинок і його жителів від неприємностей і хвороб. Також цей обряд повинен був принести удачу в новому році (в Київській Русі рік починався 1 березня).

За давніми повір’ями саме 16 березня прокидається зі сплячки ведмідь. Наші предки вірили, що ведмідь прокидається злим і голодним. 16 березня не ходили в ліс та інші дикі місця, щоб випадково не зустріти ведмедя.

Часто 16 березня були дощі та грози. Якщо в цю дату чули грім, то обов’язково виходили ненадовго на вулицю. Вірили, що це принесе удачу, а також зцілить хвору спину.

Що не можна робити 

У цей день не можна без потреби ходити в ліс і в будь-яку дику місцевість. У цей день в лісі можна зустріти агресивних тварин, а також сильно промочити ноги через негоду.

Також 16 березня не можна розгризати насіння і гризти тверду їжу, інакше зуби зіпсуються і почнуть хворіти.

Не можна 16 березня оформляти кредити і брати гроші в борг, інакше весь рік будете в боржниках.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Грім в цей день гримить – до погіршення погоди в найближчі дні.
  • Якщо шпаки прилетіли, то буде хороший урожай зернових.
  • Кішка весь день ховається в тепле місце – скоро похолодає.
  • Гроза в цей день віщує вдалу риболовлю і хороший улов риби в наступні дні.
  • Якщо на деревах набрякли бруньки, то вже можна сіяти на городі ранні овочі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Севастян, Зіновій, Зенон, Нонна, Піама, Ізабелла, Ренат.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 16 березня для всіх знаків Зодіаку. Писали, що Ігнат розповів, куди окупанти спрямують свої ракети тепер та що 16 березня у Кривому Розі буде гучно, але причин для хвилювання немає.

Євгенія Глубінок

Нагору