Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Скільки чоловіків виїхали з України за рік війни і яка відповідальність на них чекає

В Україні можуть оголосити цільову мобілізацію, однак ті чоловіки, які виїхали за кордон до початку війни й не повернулись, не нестимуть відповідальності за свої вчинки. Щобільше, ухвалення закону про їх повернення в Україну вважатимуть неконституційним навіть попри те, що за рік війни прикордонна служба видала понад 1, 27 млн дозволів на виїзд за кордон. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та юриста Ростислава Кравця, на сьогодні немає встановленої відповідальності за неповернення до України під час воєнного стану.

Народні депутати пропонували декілька законопроєктів, що мали на меті запровадження відповідальності за неповернення чоловіків в Україну. Але, за словами юриста, таке законодавство буде суперечити нормам Конституції України.

Кравець зазначає, що законом не передбачена й примусова мобілізація у разі повернення чоловіка, який був за кордоном до війни.

Однак, якщо чоловіку була вручена повістка, але він якимось чином виїхав за кордон вже після 24 лютого 2022 року та не з’явився до військкомату, то за це передбачена адміністративна відповідальність. В інших випадках, жодної відповідальності за неповернення немає.

Скільки чоловіків виїхало за кордон під час війни

За останній час зростає кількість чоловіків, які виїжджають за кордон. Зазначається, що для виїзду за кордон потрібно потрапити до системи “Шлях”, звернувшись до Мінінфраструктури або обласної військової адміністрації.

Втім, досі невідомо, скільки українців порушили терміни перебування за кордоном та не повернулися додому.

За даними системи Опендатабот, які наводить видання “Великий Київ”, на початку березня 2023 року за “загальною процедурою” видали понад 1,27 млн дозволів на виїзд чоловіків за кордон.

Стосовно виданих дозволів на виїзд за кордон – більшість з них була видана у бізнесових справах – понад 1,1 мільйона. Також 170 тис. дозволів видали на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.

Аналітики зазначають, що понад третина дозволів для бізнесу була видана з листопада минулого року до лютого 2023 року включно. Щодо виїздів за гуманітарною допомогою – станом на останні три з половиною місяці, було видано 70 тисяч дозволів, і цей процес відбувається досить стабільно.

Зазначається також, що чоловіки мають право виїжджати за кордон з гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, і можуть перебувати поза межами України протягом 30 днів. Також їм дозволено виїжджати за кордон по бізнес-справах, приміром, для перевезення людей або вантажів, а термін перебування в інших державах в такому разі дорівнює 45 дням.

Раніше Інформатор писав про те, що криворіжець за 7 тисяч доларів намагався продати “білет за кордон” військовозобов’язаному, та про криворіжця, який організував “бізнес” з переправляння чоловіків призовного віку за кордон.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору