Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 березня – День державного гімну України: події, заборони, та прикмети погоди

10 березня, відзначають День державного гімну України, Роковини смерті Кобзаря. У церковному календарі відзначають свято на честь Константинопольського Патріарха святого Тарасія. У народі відоме під назвами Тарас-кумашник, Тарасій безсонний.

У день Тарасія, за давніми прикметами, не можна спати в світлий час доби, інакше таку людину вразить хвороба. Також наші предки говорили, що 10 березня не можна їздити верхи на коні, – розповідає Інформатор.

День Державного гімну України

День Державного гімну України, був затверджений у 2021 році 7 грудня Кабінетом Міністрів України.

Твір композитора Михайла Вербицього та поета Павла Чубинського “Ще не вмерла України…” став державним символом нашої країни. Дата відзначення Дня Державного гімну України обрана відповідно до події, коли вперше прозвучав цей твір на концерті, присвяченому Дню памяті Тараса Шевченка. Концерт відбувався у Пшемислі (Польща), а композиція на тому концерті звучала, як заключна.

  • 1862 – Павло Чубинський написав текст майбутнього гімну
  • 15 січня 1992 року – Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну
  • 6 березня 2003 року – парламент України ухвалив Закон «Про Державний Гімн України» зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна»

Державний гімн звучить на офіційних урядових заходах і церемоніях, а також на спортивних змаганнях та інших публічних зборах. Діти співають гімн України, переховуючись у бомбосховищах, під час ракетних обстрілів ворогом, захисники співають державний гімн на передовій.

Роковини смерті Кобзаря

Тарас Шевченко помер 162 роки тому в Санкт-Петербурзі в 47-річному віці, наступного дня після свого дня народження – 9 березня. За спогадами його близьких, майже всю ніч із 9 на 10 березня Шевченко просидів у ліжку, не маючи змоги лягти через сильний біль у грудях.

Після безсонної ночі 10 березня Шевченко хотів спуститися до майстерні, щоби домалювати незакінчену гравюру, але впав і помер.

У той же день товариші домовилися перевезти тіло Шевченка в Україну, як просив він у «Заповіті» (1845 рік). У квітні 1861 року почалося перевезення тіла на батьківщину поета, і 22 травня 1861 року о 19:00 його поховали на Чернечій горі біля Канева.

Тарасій безсонний

Наші предки в цей день боролися з лихоманкою. Вважалося, що вилікуватися від лихоманки в цей день набагато легше, але і шанс підхопити хворобу вище.

Наші предки в день Тарасія намагалися не спати вдень або ввечері. Вважалося, що якщо заснути в світлий час доби, то людина важко захворіє лихоманкою. Однак ця заборона не стосується дітей.

У давні часи лихоманку нерідко лікували не ліками, а магічними ритуалами або переляком. Також вірили, що хворобу відлякує стара зміїна шкіра.

10 березня для міцного здоров’я можна випити трав’яний чай з чебрецю, деревію, полину або польової ромашки. Трави в давні часи збирали вручну і сушили всю зиму.

В цілому день Тарасія на Русі вважався нещасливим і небезпечним, тому на цю дату намагалися нічого важливого не планувати.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  •  Грім 10 березня гримить – до швидкого похолодання.
  • Гарна погода на Тарасія обіцяє погоже і в міру дощове літо.
  • Південний вітер дме – до потепління.
  • Якщо випав сніг, то справжня весна настане тільки в квітні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Тарас, Антон, Євген, Федір, Регіна, Маркел, Маркело, Мар’ян, Пафнутій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 10 березня, писали про те, що знайшли рослину-загарбника у Дніпропетровській області та про те, якою погода буде у Кривому Розі 10 березня.

Євгенія Глубінок

Нагору