Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 березня – Міжнародний день жінок: яке народне свято, прикмети та традиції

8 березня, відзначають Міжнародний день жінок. Церква відзначає свято на честь священномученика Полікарпа. 

Інформатор розповість про прикмети погоди та у кого іменини цього дня.

Міжнародний день жінок

Дню боротьби за права жінок передували рухи суфражисток, активісток і робітниць, які наприкінці ХІХ століття – на початку ХХ виборювали свої права у всьому світі.

8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці вийшли на страйк із вимогами рівної з чоловіками оплати праці, покращення умов праці та 10-годинного робочого дня.  Через 51 рік, 8 березня 1908 року, тисячі жінок у Нью-Йорку вимагали виборчого права, протестували проти важких умов праці та праці дітей.

Щорічні протести сприяли тому, що 1909 року в США встановлюють жіночий день (28 лютого 1909 року), покликаний щороку наголошувати на правах жінок проводити марші та різні просвітницькі акції.

Потім цю ініціативу підхопив загальносвітовий жіночий рух, а 1910 року в Копенгагені пролунала пропозиція встановити Міжнародний день боротьби за права жінок.

До слова, деякі дослідники наголошують: попри поширені тези про те, що ініціювала відзначення Дня боротьби за права жінок діячка німецького та міжнародного робітничого руху Клара Цеткін (Соціал-демократична партія Німеччини), ця ідея насправді належала німецькій політикині та борчині за права жінок Луїзі Зіц.

Перший Міжнародний жіночий день було проведено 19 березня 1911 року з вимогами для жінок права голосу і займати державні посади, права на працю та припинення дискримінації на роботі.

У 1977 році Генасамблея ООН проголосила 8 березня днем святкування досягнень жінок у всіх сферах життя і протесту проти пережитків нерівноправʼя.

Як зазначають в ООН, Міжнародний жіночий день – це час поміркувати про досягнутий прогрес, закликати до змін і відзначити належним чином прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які грали виняткову роль в історії своїх країн і громад.

Свято на честь священномученика Полікарпа

Наші предки в цю дату продовжували готуватися до посівного сезону, садили розсаду, висаджували і білили дерева. У теплі роки до 8 березня танув весь сніг і з’являлася молода трава. Тоді чоловіки виганяли корів і овець пастися на поле.

У цей день в Київській Русі незаміжні дівчата збиралися на посиденьки і пліткували про женихів. Вони намагалися знайти собі пару і вийти заміж протягом березня, інакше побоювалися, що потім через клопіт хлопцям до самої зими буде не до одруження.

У день Полікарпа в Київській Русі випікали дріжджові пиріжки. Для начинки брали яйця або рибу. Пирогами жінки пригощали чоловіків або женихів.

Доброю прикметою в цей день вважається провести прибирання в будинку і підмести всі підлоги від пилу. Такий ритуал принесе в сім’ю щастя і поповнення.

Що не можна робити 

У цей день не можна нічого позичати, інакше проведете рік в боргах.

Також 8 березня не можна розповідати нікому про хороший сон, інакше він точно не збудеться. А ось про кошмар можна розповісти, щоб він не втілився.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Побачити павука сьогодні – до ранньої весни.
  • Якщо лід не зійшов з водойм, то рибалка навесні буде погана.
  • Птахи в’ють гнізда з південного боку будівель і дерев – до холодної весни.
  • Туманний день 8 березня віщує сире і дощове літо.
  • Якщо горобці в’ють гнізда, то морозів більше не буде.
  • Сорока ховається в дупло або під дах – до похолодання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Антонін, Дем’ян, Іван, Мойсей, Олександр, Полікарп.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 8 березня  та про те, що картки Monobank тепер не можна поповнити через IBOX.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору