Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

7 березня – Свято Холі: народне свято, прикмети погоди, іменини

7 березня, відзначають Свято Холі, День народження телефонного апарату. У церковному календарі вшановують пам’ять преподобного Афанасія і мученика Маврикія Апамейського. У народі відоме під назвами Маврикій, Маврикіїв день.

Інформатор розповість хто відзначає сьогодні іменини.

Свято Холі

Кожного року на повний місяць індуси та деякі представники інших релігій (буддисти, мусульмани, сикхи й джайни) відзначають свято зустрічі весни під назвою Холі. Подію також називають фестивалем кольорів. Зазвичай святкування припадає на лютий чи березень та триває аж 16 днів.

Центральний день Холі (Джуленді) присвячений обсипанню та обливанню кольоровими речовинами один одного, а в попередній день розпалюють багаття та спалюють опудало злої богині Холіки. До свята Холі готують спеціальний напій з вмістом марихуани – тандай, та грають на традиційних інструментах.

До речі, в Бенгалії святкування відбувається під іншою назвою: Долятра або Басанта-Утсаб.

День народження телефонного апарату

7 березня кожного року День народження відзначає телефонний апарат, бо саме цього дня у 1876 році американський винахідник Александер Грем Белл запатентував цей пристрій.

Попри це, справжнім винахідником телефону вважається італійський вчений Антоніо Меуччі, який вигадав механізм перетворення вібрації звуку в електричні імпульси ще у 1860 році, але не захотів оформлювати патент на власний виріб.

Маврикіїв день

У народі вважалося, що саме в цю дату в Україну прилітають із зимівлі граки, шпаки і ластівки.

Наші предки присвячували цей день риболовлі і готували юшку з риби. Бульйон для юшки робили на огірковому розсолі. Юшка поділялася на три види в залежності від виду риби. З рідкісної і дорогої червоної риби готували “червону” юшку, з цінної білої риби, на кшталт хека і судака, “білу юшку”, а зі звичайної дешевої риби, на кшталт окуня, карася або ляща, робили “чорну юшку”.

Якщо день видавався теплим і снігу вже не було, то 7 березня на городах розкладали гній. Добриво залишали на ділянці на кілька тижнів, щоб збагатити грунт перед посівами. При цьому гній має бути не свіжим, а мінімум 2-річного віку.

Що не можна робити 

Це невдалий день для посадок і посівів будь-яких рослин, оскільки на цю дату випадає повня у березні 2023. В повний місяць не можна нічого садити і сіяти, інакше врожаю не буде.

Невдалий день, щоб купувати новий одяг і взуття. Такі речі прослужать недовго.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо хмари нерухомі або дуже повільно рухаються, то погода протягом тижня не буде змінюватися.
  • Сонце почало припікати – до врожайного року.
  • Сильний вітер і снігопад в цю дату віщують пізню весну.
  • Туманний ранок 7 березня – до дощового літа.
  • Дикі качки купаються в річці або озері – до потепління.
  • Якщо день холодний і сухий, то осінь буде ранньою і теплою.

Важливо зазначити, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Петро, Панас, Пилип, Федір, Анфіса, Вавило, Тит, Фотій, Михайло, Маврикій.

Раніше ми розповідали, які свята найбільш популярні серед українців.

Писали про час початку руху маршрутного таксі №201 у Кривому Розі та про те, що українці проголосували за вихідний 8 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору