Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Шахраї наживалися на розгублених українцях під час блекауту

Поліція Дніпропетровської області затримала 10 чоловік злочинної групи, які наживалися на українцях, користуючись ситуацією в країні. Зловмисники «продавали» промислові електрогенератори, дизельне пальне і мінеральні добрива. 

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на ГУ Національну поліцію в Дніпропетровській області.

Зловмисники через реєстрували фіктивні фірми з продажу мінеральних добрив, дизельного пального та промислових електрогенераторів. Покупців шукали через колл-центри.

Організатор групи організував на території Києва злочинні call-центри. Учасники організації здійснювали дзвінки людям, смс-розсилку по агропідприємствах та іншим підприємствах про продаж продукції. Продукція була нижчою за ринкову вартість. Після укладання договорів на поставку товарів покупці перераховували кошти на фіктивні підприємства. Утім продукція не поставлялася, а зловмисники не відповідали на дзвінки.

Організатор злочинної організації також  брав участь у тендерах. Для цього він купляв підприємства з чистою фінансовою історією, оформляв їх на підставних осіб і подавав документи на участь у тендерах – ставив ринкову ціну на 10-15 копійок менше середньої і вигравав їх.

Специфікою участі у цих тендерах було укладання договору за повною передплатою. Після підписання договору про поставку протягом десяти днів продукції організатор надавав розрахунковий рахунок банку, куди потерпілі надсилали кошти. Таким чином  у шахраїв було 10 днів на те, аби вивести гроші або у фінансових установах, або на криптогаманці, і зникнути.

Правоохоронці задокументували 14 епізодів шахрайства. Загальна сума збитків потерпілим складає близько 50 мільйонів гривень. Разом із тим, кількість потерпілих від діяльності злочинної організації може становити в рази більше, а сума збитків – понад 100 млн грн.

1 березня, прокурори провели 59 обшуків на території міста Києва, Київської, Дніпропетровської, Харківської, Волинської, Чернівецької та Сумської областей.

Правоохоронці  вилучили документи про функціонування фіктивних підприємств, печатки та штампи, банківські картки, через які виводилися викрадені кошти, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, 9 автомобілів преміум-класу, які були придбанні у період злочинної діяльності, та близько 10 млн грн.

За вчинені правопорушення підозрюваним загрожує до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Злочинні кол-центри

Вилученні банківські картки, гроші, ноутбуки, телефони

Вилучене авто

Гроші

Раніше ми розповідали, що поліція Дніпропетровської області викрила шахрайство на 5 мільйонів гривень.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору