Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 лютого – День штурманської служби авіації Збройних Сил: цей день в історії

28 лютого, відзначають День штурманської служби авіації Збройних Сил, Всесвітній день кравців. У церковному календарі відзначають та вшановують пам’ять святого апостола Онисима. В народі свято називають Онисим-зимобір або Онисим-вівчарник. 

Інформатор розповість про прикмети та традиції цього дня.

День штурманської служби авіації Збройних Сил

Подію затверджено у 2008 році за ініціативи міністра оборони України. День штурманської служби авіації Збройних Сил України створений задля того, аби привітати службовців з професійним святом та подякувати їм за кропітку працю, а також для підвищення престижу штурманської служби. Слава нашим військовим. Слава нашим штурманам!

Всесвітній день кравців

Його приурочили до дня народження видатного творця швейної машинки Вільяма Хоу. Весь світ долучається до урочистостей, які пов’язані з цією професією. Адже ще від давніх часів вбрання застосовувалося людиною для захисту від холоду, сонця, укусів комах тощо. Перші кравці для цього використовували листя, шкіру тварин. Цю професію вважають однією з найдревніших у людському суспільстві.

День пам’яті святого Онисима

Онисим жив у місті Колосси і був рабом заможного християнина Філімона. Одного разу Онисим завинив і, щоб його не покарали, втік до Риму. Там, волею долі, він потрапив до в’язниці і там же зустрів апостола Павла. Апостол, почувши історію Онисима, написав листа його господареві з проханням пробачити. В результаті рабові не лише пробачили, а й дарували свободу.

Коли Онисима випустили з в’язниці, він прийняв хрещення і став на службу до апостола. До самої смерті святий Онисим проповідував Слово Боже у різних країнах. А коли був уже зовсім старий, його поставили єпископом в Ефесі.

Помер святий мученицькою смертю за віру: за наказом імператора Траяна його кинули у в’язницю, а потім стратили.

Прикмети 

За прикметами на Онисима судили про врожай і погоду:

  • якщо в цей день бурульки великі – весна буде довгою;
  • червоно-помаранчевий захід – чекайте скоро заметіль;
  • яскравий місяць на чистому небі – до морозу;
  • сніг тане – буде урожай сіна;
  • яка погода на Онисима – таким і вересень буде.

Що можна робити 

У цей день накривали святкову вечерю – вважалося, що це приверне добробут і достаток на весь рік. Також 28 лютого належало покликати в гості родичів або друзів, які були в скрутному матеріальному становищі. Їх потрібно було від душі пригостити і дати гостинців з собою – це приносило достаток в дім. Також сьогодні дозволялося ворожити, а сни вважалися пророчими.

Що не можна робити

28 лютого не слід давати обіцянок і вірити обіцянкам інших. Також сьогодні не можна давати в борг – ці гроші вам ніколи не повернуть.

Іменини: Онисим, Овсій, Єфросинія, Опанас, Парфутій, Арсен.

Раніше ми розповідали, про пенсію по втраті годувальника: доки її можуть отримувати діти.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору