Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 лютого – Всесвітній день взаєморозуміння і миру: яке народне свято, іменини, прикмети та заборони

23 лютого, відзначають Всесвітній день взаєморозуміння і миру, День гри в теніс. У церковному календарі – свято на честь ченця Києво-Печерської Лаври Прохора Лебедника, відоме у народі, як Прохор Весновій, Прохорів день.

Інформатор розповість які прикмети та заборони існують цього дня.

Всесвітній день взаєморозуміння і миру

23 лютого відзначається Всесвітній день взаєморозуміння і миру. У цей день 1905 року відбулося заснування клубу Ротарі. Перший Ротарі-клуб мав на меті лише об’єднання бізнесменів з метою дружніх та доброзичливих стосунків і співпраці. Згодом виникла велика всесвітня організація – Ротарі Інтернешнл, яка позиціонує себе як відкрите, неполітичне та благочинне утворення.

Зараз Ротарі Інтернешнл займається міжнародними гуманітарними та освітніми програмами: надає гранти, виступає спонсором послів доброї волі, нагороджує освітніми преміями студентів та викладачів університетів, сприяє професійному та бізнесовому міжнародному обміну.

День гри в теніс

Теніс – це різновид спортивної гри, яка полягає у відбиванні ракеткою тенісного м’яча (невелика гумова кулька). Грати в теніс можна як у парі, так і один проти одного.

Тенісна гра виникла в далекому 14 столітті у Франції. Тоді цим видом спорту активно захоплювались священнослужителі та знать. В Україні теніс з’явився в 1890 році й швидко став популярним, перші змагання відбулися у 1913 році.

Прохор Весновій або Прохорів день

Цей монах був відомий своїм пекарським талантом. За його життя в Києві почався сильний голод. Прохор пік смачний хліб і роздавав голодуючим. А якщо хтось намагався вкрасти у нього хліб, то випічка перетворювалася на попіл.

У цей день наші предки, подібно святому Прохору, випікали хліб в печі. Вважалося, що такий хліб приносить здоров’я і благополуччя, а також наближає весну. Залишки хліба роздавали рідним або біднякам. Невістки пекли хліб для свекрухи, щоб її задобрити.

23 лютого в давні часи вибирали сільських старост і збирачів данини. З тих пір дата вважається вдалою для працевлаштування та зміни сфери діяльності.

У народному календарі цей день називають Прохор Весновій. У цю дату вже можна визначити, чи буде весна ранньою в цьому році. Вважається, що якщо протягом тижня до 23 лютого морозів не було, то більше холодів і не буде.

Що не можна робити

  1. У цей день не варто ходити в ліси, поля і на водойми без великої потреби. Погода в цю дату дуже непередбачувана – під льодом може бути глибока вода, а під травою – болото.
  2. Постарайтеся в цей день нічого не лякатися, інакше рік пройде в боязні.
  3. Заборонено лаятися матом в цей день.
  4. Перераховувати дрібні гроші в цей день – погана прикмета.
  5. Невдалий день для весілля. Не рекомендується одружуватися сьогодні, інакше молодята будуть часто сваритися.
  6. Їсти рибу і морепродукти сьогодні – до хвороб шлунка.

Прикмети погоди 

  • Якщо 23 лютого немає снігу на землі, то більше серйозних снігопадів не буде.
  • Дрозди співають – до ранньої і теплої весни.
  • Якщо ніч морозна, але вдень потепліло, то в березні буде нестабільна погода.
  • Багато зірок видно вночі – до ясної і безвітряної погоди.
  • Якщо на Прохора йде дощ, то березень буде дощовим.

Іменини: Валентина, Ганна, Галина, Прохор (Прохор Печерський), Симон, Харлампій, Антон, Аркадій.

Раніше ми розповідали, що українці пережили блекаути: які нові об’єкти може атакувати росія.

Нагору