Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 лютого: які свята відзначають у світі та їх традиції

15 лютого, відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Міжнародний день операційної медичної сестри, Міжнародний день дітей, хворих на рак. У церковному календарі відзначають Стрітення Господнє.

Інформатор розповість заборони та прикмети дня.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Свято встановлено «на підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов’язок на території інших держав…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

Вважають, що дату було обрано через те, що 15 лютого зазвичай відзначали як День закінчення збройної інтервенції до Афганістану.

Міжнародний день операційної медичної сестри

Він був заснований Європейською асоціацією медсестер з метою створити ще одне професійне свято. Ініціатива була зустрінута позитивно. В операційному кабінеті операційна сестра не лише допомагає хірургу, але також уважно ставиться до кожної деталі. А тому вона повинна мати достатній рівень знань з усіх розділів медицини.

Міжнародний день дітей, хворих на рак

Запровадили цей день 2001 року в Люксембурзі, а всесвітнім він став 2003 року. Головна мета цієї події – привернути увагу суспільства до проблеми онкохворих дітей та поширити інформацію про те, як їм можна допомогти.

Стрітення Господнє

Це одне з 12 головних церковних свят у році. Стрітення – значить “зустріч”, зустріч із Господом. У народі ще день назвали “Громниці”.

Що не можна робити

Не можна лаятися, сваритися, прибирати, вишивати, прати, важко фізично працювати. Також не можна митися в лазні, адже це вимагає багато приготувань – колоти дрова, носити воду та ін.Також не радили на Стрітення вирушати у далеку подорож. Не залишайте голодним пса, якого зустрінете цього дня – якщо ви нагодуєте його, то весь рік будете ситими. Не відмовляйте в милостині та допомоги.

Прикмети 

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • день сонячний – рік буде врожайним;
  • йде сніг і вдарили морози – весна буде пізньою, дощовою й холодною;
  • потеплішало – весна буде такою ж;
  • сніг дороги замітає – весна буде пізньою й холодною.

Іменини: Василь, Агафодор, Гавриїл і Йордан.

Раніше ми розповідали, що в Україні створили додаток, який повідомляє, чи в безпеці рідні та близькі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору