Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 лютого – День святого Валентина або день закоханих: народне свято, прикмети та заборони

14 лютого, відзначають День святого Валентина або день закоханих, День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Церковне свято відзначають на честь мученика Трифона. 

Інформатор розповість заборони та прикмети погоди цього дня.

День святого Валентина або день закоханих

Зазвичай 14 лютого закохані вітають свою другу половинку подарунками: листівки, шоколадні сердечка та червоні троянди.

За легендою, християнський священник Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст.) й окрім основного покликання займався природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, що забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув’язнили під охороною офіцера, прийма́чка якого була сліпою. Священник оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

Цікаво, що перша листівка до Дня Святого Валентина датується 1415 роком, коли герцог Орлеанський надіслав листівку своїй дружині, коли він був ув’язненим у лондонському Тауері. А у Сполучених Штатах листівки до Дня Святого Валентина не були популярні до війни за незалежність. Лише на початку 1900-х років почалося масове виробництво листівок до свята.

День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту

Саме в цей день 1994 року було підписано наказ про створення таких військ. Це дуже нелегка і небезпечна професія, адже військові, які пов’язані з цією сферою, займаються захистом населення від небезпечного впливу хімічно, радіаційної чи біологічної зброї.

Свято на честь мученика Трифона

У день Трифона в давні часи було заведено читати змову від мишей, щоб вони не псували мішки з сіном і борошном. Також в цей день задобрювали і пригощали котів, щоб вони добре ловили мишей.

Святий Трифон вважався покровителем землеробства і домашніх тварин, в першу чергу – птахів. У день його пам’яті ситно годували домашню птицю, додавали в корм свіжі овочі або кісткове борошно.

Католики 14 лютого відзначають День святого Валентина, який вважається покровителем шлюбу і закоханих. Це дуже популярна дата для весіль. Вважається, що пара, яка одружиться сьогодні, ніколи не розлучиться і не посвариться. Молоді дівчата в цей день молилися про гідного нареченого, а заміжні кидали букет в ополонку на річці, щоб Бог послав дитину.

Щоб відігнати мишей від припасів, в цей день обходили хлів з іконою Богоматері, а по кутах бризкали святою водою. Вважалося, що після такого ритуалу миші не доторкнуться до припасів.

Що не можна робити 

  1. Закоханим в цей день не можна сваритися і згадувати образи.
  2. Не можна кричати на кота і лаяти його сьогодні.
  3. У Трифонів день не можна різати домашню птицю.

Прикмети погоди 

  • Зірка падає вночі – до теплої весни.
  • Якщо день дуже морозний, то весна буде морозною і пізньої.
  • Який день сьогодні, таким будуть і наступні 30 днів.
  • Довгі бурульки в цей день віщують хороший урожай влітку.

Іменини: Петро, Трохим, Тимофій, Семен, Давид, Трифон, Василь, Анастас, Анастасій.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі цілий день буде електроенергія.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору