Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Дніпропетровській області лікарі тубдиспансеру лікували “мертві душі” та отримували за це гроші від держави

Вже два роки в Україні діє система медичних гарантій, відповідно до якої заклади охорони здоровʼя отримують державне фінансування за надані пацієнтам послуги. Деякі нечесні лікарі користуються цим та приписують собі неіснуючих хворих. Гроші за їх “лікування” кладуть собі у карман.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України, у Дніпропетровській області було викрито службових осіб протитуберкульозного диспансеру, які щомісяця готували звіт до НСЗУ з кількістю «наданих» послуг. Шляхом унесення вигаданих пацієнтів до електронних систем правопорушники привласнили 66,8 млн грн бюджетних коштів. Майже стільки ж уряд кілька місяців тому виділив із резервного фонду держбюджету на відбудову однієї з ТЕЦ, що постраждала внаслідок ракетних ударів. Й це випадок далеко не єдиний.

Зазвичай “злочинці у білих халатах” діють по такій “схемі”: лікар вносить дані будь-якого громадянина або навіть неіснуючої особи до електронної системи охорони здоровʼя, автоматично формується візит, після чого розпорядник бюджетних коштів оплачує цей неіснуючий прийом за встановленою тарифною сіткою. Ще один варіант наживи – благодійні внески так званого обовʼязкового платежу або оплати громадянами медичних послуг, які проплачені державою в рамках програми медичних гарантій.

Як повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції Андрій Рубель: “У 2022 році за матеріалами ДСР 60 медпрацівникам було повідомлено про підозру, до суду направлено 53 кримінальні провадження. За фактами оформлення вдаваних послуг та звітів до Національної служби здоровʼя України державі завдано збитків на 74,8 млн грн”.

Раніше Інформатор писав про те, що для поранених військовослужбовців є можливість пройти лікування за кордоном.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору