Нещодавно в інтернеті з’явилась нова популярна тема для обговорення, а саме чому курячі яйця продають на штуки, а не на кілограми. Дійсно, яйця відрізняються вагою, зовнішнім видом, ступеню свіжості, кольором та товщиною шкарлупи, а торгують їми, як кажуть загальним гамузом поштучно. Найближчим часом ситуація повинна змінитися.
Як повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства України, вже зовсім скоро з’являться нові вимоги щодо продажу курячих яєць. Товар продаватимуть за категоріями: якість, вага, зовнішні особливості.
Проєктом наказу передбачено затвердити низку вимог до курячих яєць, зокрема:
- сортування яєць за їх якістю та за вагою;
- штампування яєць;
- маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць;
- маркування контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць;
- пакування та перепакування яєць;
- вимоги до записів, які повинні вести оператори ринку.
До того ж курячі яйця поділятимуться на два класи «А» та «В». Яйця, які належатимуть до класу «А», мають бути чистими, з неушкодженою шкаралупою, з малорухливим жовтком без чітких контурів. Крім того, такі яйця повинні бути без сторонніх запахів.
Яйця класу “А” розділять за вагою:
- «XL» дуже великі: яйця, вага яких становить 73 г та більше;
- «L» великі: яйця, вага яких становить 63 г та більше, проте менш як 73 г;
- «М» середні: яйця, вага яких становить 53 г та більше, проте менше ніж 63 г;
- «S»малі: яйця, вага яких становить менш як 53 г.
До яєць класу “В” віднесуть усі яйця, які не відповідають якості класу А.
Раніше Інформатор писав про те, як зросли ціни на харчі в Україні за “індексом борщу”.
Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.
Альона Свірідова