Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чоловік отримав кредит від Miloan, а потім хотів відмовитися від угоди: що вирішив суд

У квітні 2021 року о 04:24 ранку чоловік зайшов на сайт фірми «Мілоан» (працює під брендом Miloan), тому що йому конче були потрібні гроші. Цього ж дня йому на рахунок потрапили 6 тис. 500 грн. Їх він отримав на 30 днів зі сплатою комісії та відсотків.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, позику чоловік мав повернути у середині травня. За його версією подій, він повернув все вчасно. Проте через деякий час йому почали надходити повідомлення, що компанія ще чекає від нього грошей. Наприкінці квітня він найняв адвоката і той направив запит до «Мілоан» з проханням надати кредитний договір та інформацію щодо його заборгованості.

Чоловік не хотів платити більше, ніж він вже повернув компанії. Тому він вважав, що якщо не отримував примірник договору, не підписував угоду та заяву про пропозицію ані фізично, ані за допомогою накладення електронного цифрового підпису, то угоду потрібно визнати недійсною.

Що було у суді

Наприкінці травня 2021 року позичальник подав позов до Тернівського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області. Він просив суд, щоб той позбавив його обов’язку і надалі сплачувати за цим договором.

В компанії «Мілоан» проти цього, ясна річ, були проти. Там нагадали своєму клієнтові, що угоду уклади в електронному вигляді та вона має таку ж юридичну силу, як і паперовий документ. Більш того, друкована форма договору була розміщена в особистому кабінеті позивальника. Чоловік підписав таку угоду за допомогою ідентифікатора,  який було направлено на його номер телефона. Коли чоловік угоду підписав, то він погодився із всіма його умовами.

Суд встановив, що чоловік знав, що він робить. Він надав компанії свої анкетні дані, підписав кредитний договір, отримав кошти та повернув їх частину. Тобто він до свого часу виконував цю угоду, не оскаржуючи її. Тому у суду не було підстав визнавати договір недійсним тільки через те, що його уклали в електронній формі. Таке рішення суддя Тернівського районного суду Кривого Рогу прийняв у листопаді 2022 року.

Як не помилитися з кредитом

В Національному банку радять добре зважити, чи конче необхідні вам «швидкогроші» під великі відсотки. Можливо, варто відмовитись від певної покупки, щоб не потрапити у фінансову кабалу.

«Не рекомендую зловживати кредитами до зарплати. Таким чином, ви себе заганяєте у боргову пастку. Якщо систематично не вистачає коштів, то необхідно або скорочувати витрати, або збільшувати доходи. Якщо потрібно придбати щось дороговартісне, то краще скористатися банківськими продуктами, оформивши кредитну карту або розстрочку. На крайній випадок – кредит готівкою від банку», – розповів фінансовий аналітик Василь Боярчук.

Варто дотримуватися простих правил. Обирайте установи, які мають відповідні ліцензії.

«Перш ніж оформлювати кредит, з’ясуйте його основні умови. Вебсайти фінансових установ містять чіткий перелік мінімально необхідної інформації: повну назву та контактну інформацію фінансової установи, відомості про ліцензію на послугу з надання кредитів, істотні характеристики кредиту у стандартизованому форматі. Так само істотна інформація міститься у кредитному договорі, який варто неодмінно прочитати перед підписанням», – радять у НБУ.

Нагору