Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Гуляв у кафе та втратив телефон: чи повернув ПриватБанк криворіжцю гроші зняті невідомими з його рахунку

У березні 2021 року чоловік відпочивав у кафе «Бродвей» у Кривому Розі. Приблизно о першій годині ночі він помітив, що хтось вкрав його мобільний з кишені куртки. Він був підв’язаний до Приват24, тому шахраям знадобився час, щоб дістатися до грошей і перевести їх на інші рахунки. Про крадіжку телефону чоловік повідомив банк тільки вранці.

Близько десятої години ранку він з іншого мобільного номеру звернувся на телефон підтримки клієнтів ПриватБанку 3700. Чоловік попросив заблокувати всі картки та здійснити відкріплення його фінансового номера, – повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Вже пообідні того ж дня він відновив свій номер телефону у відділенні мобільного оператора «Київстар». Через мобільний додаток «Мій Київстар» він дізнався, що шахраї дзвонили з його номера о 03:37 на телефон підтримки ПриватБанку.

Через день після цього чоловік дійшов до відділення банку і там дізнався, що поки він шукав телефон, злодії перевели на рахунки невідомих йому фірм 3 тис. 539,21 грн його зарплати та 49 тис. 447,88 грн кредитних коштів. Поліції чоловік спочатку повідомив про викрадення телефону. Вдруге він прийшов до правоохоронців через чотири дні після крадіжки й заявив ще про викрадення коштів з банківських рахунків.

Щоб повернути свої гроші, чоловік відправив лист до ПриватБанку з проханням провести розслідування та повернути йому заощадження, які викрали злодії. У банку повідомили, що гроші повертати не будуть, а щодо розслідування, то цю вимогу проігнорували.

Що було у суді

У суді чоловік просив відновити йому залишок коштів до того, як його рахунки спустошили крадії. Він просив стягнути з ПриватБанку 3 тис. 539,21 грн заробітної плати, відновити кредитний ліміт у 50 тис. грн. Також, він просив суд зобов’язати банк виплатити йому  моральну шкоду в 10 тис. грн та компенсувати судові витрати у 4 тис. 200 грн.

У відповідь на це представник Приватбанку у суді заявив, що їх клієнт впродовж дев`яти годин він не контролював свій фінансовий номер телефону і не звертався на 3700 для блокування карт. Протягом цих дев`яти годин операції по картці були проведені коректно, тому у банку не було підозр що кошти списували шахраї.

Суд розглянув факти та встановив, що дійсно у чоловіка викрали телефон, про що він повідомив поліцію. Поки він шукав пристрій, невідомі з третьої години ночі по дев’яту ранку перерахували 53 тис. 500 грн на рахунки двох підприємств. Відбулося це через мобільний додаток Приват 24 з мобільного телефону чоловіка.

Не дивлячись на те, що чоловік виявив крадіжку вночі, він повідомив про це банк тільки о 10 годині ранку, а не одразу, як цього вимагають правила поведінки щодо вкрадених банківських карток. Тому він сам винний у тому, що не сповістив банк одразу. А цей час, який він втратив, шахраї використали для того, щоб повністю спустошити його рахунки.

Дивлячись на ці обставини, у вересні 2021 року суддя Дзержинського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області вирішив, що провини банку в зникненні грошей немає. Тому повертати заощадження на рахунки ПриватБанк не повинен.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору