Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Виписати небажаного жильця з квартири тепер можна без його згоди та суду

Ситуація, коли хтось з родичів чи близьких знайомих просить зареєструвати у себе вдома чужу людину не є рідкістю. Причини можуть бути різними. Але суть в іншому. Якщо ця людина надалі виписатись не бажала, то зробити це можна було лише через суд. А це впливає на можливість одержувати субсидії, плату за комунальні послуги та таке інше.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Криворізький Центр безоплатної правової допомоги, з набранням чинності Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» від 05.11.2021 № 1871-IX у вищезазначеному питанні відбулися, можна сказати, революційні зміни.
Відтепер власник приватного житла має право «виписати жильців» самостійно без їх згоди та без суду. Для цього потрібно звернутися до найближчого офісу Центру «Віза» (Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради з питань реєстрації місця проживання із заявою про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання та надати документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення) та документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання особи (осіб), що знімається.
У разі подання заяви, законним представником (представником) особи, додатково подаються:
– документ, що посвідчує особу законного представника (представника);
документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (представника), крім випадків, коли заява подається законним представником малолітньої дитини.
Заява може бути подана лише повнолітньою особою або законним представником малолітньої дитини.При знятті із задекларованого/зареєстрованого місця проживання більше однієї особи разом із заявою власник житла подає документ, що підтверджує сплату адміністративного збір, окремо щодо кожної особи.
Також передбачено нюанс щодо «виписки» дітей. Якщо власник подає заяву про зняття з реєстрації батьків дитини (або одного з них), дитина також підлягає зняттю з реєстрації. Однак власник не може виписати з житла власних дітей, що цілком зрозуміло.
Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи за заявою співвласника житла здійснюється за згодою іншого співвласника житла, яка надається особисто або через представника та підтверджується підписом такого співвласника або його представника у заяві.
Потрібно звернути увагу, що «виписати» одного зі співвласників житла без його згоди неможливо.

Повідомляємо, що офіси «прописки» працюють з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 15:30, з технічною перервою з 12:30 до 13:00 за адресами:
Тернівський район: вул. Короленка, 1А, каб. 127;
Покровський район: вул. Шурупова, 2, каб. 114, 115, 116, 117;
Саксаганський район: вул. Володимира Великого, 32, каб. 112;
Довгинцівський район: вул. Дніпровське шосе, 14;
Центрально-Міський район: вул. Староярмаркова, 44;
Металургійний район: вул. Галатова, 2;
Інгулецький район: просп. Південний, 1;вул. Гірників, 19.
Нагадуємо, що в умовах воєнного стану прийом громадян здійснюється за попередньою реєстрацією на вебпорталі Центру «Віза» (Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради http://viza.kr.gov.ua

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
тел. 0 800 500 459 (безкоштовно); e-mail: viza@kr.gov.ua

Раніше Інформатор писав про те, жінки яких професій обов’язково повинні встати на військовий облік.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору