Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Офіційне роз’яснення з приводу військового обліку жінок в Україні

В українській армії разом з чоловіками служить багато жінок. Свій вибір вони зробили добровільно. Але  чи якісь норми, які регулюють постановку жінок на військовий облік

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Криворізькій Центр з надання БВПД, відповідно до ч. 11 ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, на обов’язковий військовий облік беруться жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Інші – добровільно.
Освітні заклади різних рівнів, які навчають жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за 2 місяці до завершення навчання подають списки студенток до районних (міських) територіальних центрів комплектування, на території відповідальності яких вони розташовані. За цими списками жінкам видаються тимчасові посвідчення військовозобов’язаного на 30 діб. Не пізніше ніж через 7 днів після отримання посвідчення жінка має прибути до ТЦК та СП за місцем проживання для визначення придатності до військової служби та взяття на військовий облік.
Жінки, які здобули медичну або фармацевтичну освіту до набрання чинності цією постановою (і про яких заклади освіти не повідомляли ТЦК та СП), можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.
При цьому роботодавці мають повідомити ТЦК та СП про працівниць, які мають відповідну освіту, але не перебувають на військовому обліку.
Жінки, які мають іншу професію або спеціальність, споріднену з військово-обліковою спеціальністю, можуть стати на облік військовозобов`язаних добровільно за такою ж процедурою.
Жінки, які перебувають на військовому обліку, мають протягом 7 днів повідомити про зміни щодо місця проживання, сімейного стану ТЦК та СП, де вони перебувають на обліку (як це передбачено і для військовозобов’язаних чоловіків).
Невдовзі цю процедуру обіцяють спростити, запровадивши через Дію.

З повним текстом постанови можна ознайомитися тут.

Раніше Інформатор писав про те, що вручення повістки не означає, що цю людину відразу призивають до лав Збройних сил України чи інших військових формувань.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору