Інформатор Кривий Ріг

ВЛАДА

Коли закінчиться війна в Україні: що кажуть світові експерти

Прогнозування термінів завершення війни в Україні залишається в центрі уваги українських та міжнародних експертів. Серед більшості українських експертів та військових зберігається впевненість у тому, що наша країна може завершити конфлікт з переможним результатом вже 2023 року. Проте деякі західні аналітики більш скептичні щодо цих прогнозів.

Військові експерти британської газети Financial Times вважають, що «війна в Україні триватиме весь рік, ані Київ, ані москва не погодяться заморозити конфлікт», а росія готує свій народ до тривалої війни і намагатиметься перегрупуватися, – пише Інформатор з посиланням на ЦПД.

– Хід війни 2023 року в Україні визначиться у наступні кілька місяців, вважають директор Програми з дослідження росії в Corporate News Agency та співробітник Інституту Кеннана Майкл Кофман. Останній змальовує три сценарії розвитку подій на війні цієї зими. За оптимістичним сценарієм, російська оборона на одному з фронтів буде знищена, що стане стимулом для українського прориву. За більш песимістичним, але малоймовірним сценарієм, російським силам вдасться відновити свій склад, і після лютого розпочати наступальні дії. Більш вірогідним сценарієм на наступні кілька місяців Кофман вважає «динамічний фронт», тобто боротьбу на виснаження і локалізовані наступальні операції з обох сторін. За цим сценарієм, «Україна зберігає ініціативу та може стабільно просуватися до своїх цілей. Російські військові після Херсона…зможуть відновити значний наступальний потенціал» та зосередяться на загарбанні територій Донецької області».

– Полковник ВПС США у відставці Седрік Лейтон прогнозує, що путін 2023 року намагатиметься «завести війну у глухий кут», посилить атаки на цивільну інфраструктуру України, а російські війська зосередяться на спробах просуватися у нові райони Донбасу. При цьому він переконаний, що «путіну це не вдасться» через проблеми у російських військ з логістикою та постачанням.

– Експерт аналітичного центру у Вашингтоні «Атлантична рада» Андерс Ослунд прогнозує 2023 року перемогу України. За його прогнозами, 2023 року «Україна рішуче переможе росію», «режим авторитарної клептократії путіна буде зруйнований…(він) втратить владу і, можливо, життя».

– Очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що динаміку війни росії проти України важко прогнозувати і вона може мати затяжний характер, а подолання наслідків триватиме довго.

– Голова комітету французького парламенту з питань національної оборони та збройних сил Тома Гассільюд застеріг, що путін готується до довготривалої війни та розраховує на виснаження українців і «втому від війни» Західних країн.

– За прогнозом колишнього командувача військ США у Європі Бена Ходжеса, «весь імпульс наразі перебуває на боці України», і вона зможе виграти війну вже 2023 року, а до кінця серпня 2023 року визволити Крим. Його колега екс-головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал у відставці Джеймс Джонс також переконаний, що війна завершиться 2023 року перемогою України.

– За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, росія сподівається заморозити конфлікт і отримати час, щоб перегрупуватися та підготуватися до нового наступу вже взимку.

– Професор стратегічних досліджень у Сент-Ендрюському університеті в Шотландії Філліпс О’Брайєн впевнений, що Україна у війні з росією вийде переможницею. Проте військові поразки поки не стали для путіна настільки вирішальним аргументом, щоб відступити, а заяви путіна вказують на те, що вони налаштовані продовжувати «спецоперацію» і 2023 року.

– Відомий американський політолог, директор центру розвитку демократії у Стенфордському університеті Френсіс Фукуяма вважає звільнення Криму 2023 року цілком імовірним. Це станеться «після того, як ЗСУ деокупують Запорізьку та Херсонську області».

 Яку стратегію рф прогнозують експерти 2023 року?

Незважаючи на відсутність будь-яких успіхів на фронті і фактично розтрощену армію, у кремлі хочуть продовжувати збройну агресію проти України, і наполягають, що російська армія не піде з окупованих земель. Як вважає українське військове керівництво, пріоритетами для росії у військовій кампанії на першу половину цього року стане утримання сухопутного коридору у Крим через Запорізьку та Херсонську області, а також спроба розширення окупованих земель Донбасу. Відкриття «другого фронту» в Білорусі оцінюється як малоймовірне через відсутність в окупантів необхідних сил та засобів для наступальної операції на Україну, а також позицію лукашенка, який продовжує ухилятися від тиску кремля.

Підсумовуючи, можна стверджувати, що відповідь на питання, чи стане 2023 рік вирішальним у війні з росією, залежить від кількох обставин. Однак, незважаючи на те, що на українців попереду чекають важкі часи, росія неодмінно програє. 

Як на росії брешуть з приводу мобілізації, читайте – тут.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору