Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Морози повертаються: як різкі коливання температури вплинуть на врожай в Україні

“Значне зниження температури” – саме з цих слів починаються прогнози погоди на Різдво від Українського гідрометеоцентру. Після рекордних показників тепла взимку звичайні морози вже здаються дивом. І якщо ми можемо утеплитись за допомогою светрів і ковдр, то майбутньому врожаю навряд чи щось допоможе. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

В Українському гідрометеорологічному центрі пояснили, що потеплення на початку січня відбулося через висотний субтропічний гребінь над північчю Африки. Тропічна маса безперешкодно надходила на більшу частину Європи. Через це повітря трансформувалося, і європейські країни відчули рекордне потеплення. Про це повідомив кандидат географічних наук і синоптик Харківського ЦГМ Ігор Кібальчич.

“Ще одним фактором на користь інтенсивного прогріву була відсутність снігового покриву, тому додаткових витрат тепла на сніготанення не сталося”, – зазначає експерт.

На сторінці Центру у Facebook вказується, що такий тип циркуляції характерний для весни та літа. Але внаслідок глобального потеплення він став поширеним і взимку. Найближчими роками подібні активні хвилі тепла з півдня можуть почастішати.

Як це впливає на врожай

Тепла погода пішла навіть на користь аграріям. І цьому є дві причини. За даними електронної зернової біржі, станом на кінець грудня кукурудза обмолочена лише на 81%, тому суха погода в січні дозволила продовжити її збір майже без втрат. Фахівці прогнозують – незначне зменшення температури підсушить грунт і прискорить збір. В Мінагрополітики повідомляють, решта культур обмолочено не менше, ніж 98%.

Потеплення вплинуло на життя гризунів – їхня кількість зменшилась. Про це свідчить звіт Держпродспоживслужби. Через опади у вигляді дощу і коливання температури жилі нори затопило. Загибель звірків складає від 7 до 20%, відзначається послаблення живлення та пригнічення життєдіяльності мишей. Втім, вони ще можуть відновити популяцію.

“В подальшому загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. За установлення навіть нетривалого поліпшення умов життя, завдяки біологічній особливості до високої плодючості та спроможності до швидкої зміни фізіологічного стану, популяція гризунів поступово буде відновлювати свою чисельність”, – йдеться у звіті.

Є і беззаперечні мінуси теплої погоди взимку. Як зазначає той же звіт Держпродспоживслужби, озимі зернові культури потрапляють в стресові умови теплового шоку і за умови короткого світлового дня утворюють вузлові корені. Під час різкого зниження температури це може негативно вплинути на виживання рослин і формування врожайності. Таке явище небезпечне для слабо розвинених посівів.

Окрім того, рослинам погрожують інфекції, збудники яких могли прогресувати через коливання температури. А волога погода з позитивною температурою сприяє розмноженню шкідників – кліщів, довгоносика, борошноїдів, хрущака. Свій прогноз зробив і еколог Анатолій Павелко в статті “Суспільне”:

“Від цього залежить і продовольча безпека держави. Наступні морози без снігового покриву можуть призвести до вимерзання озимих посівів, це може бути значним негативним моментом. Плюс водна безпека. Зима — це важливий період, коли у вигляді снігової маси накопичується вода”, – сказав фахівець.

Раніше ми розповідали, що багатодітна переселенка з Кривого Рогу з’явилася на сторінці жіночого календаря 2023.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору