Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

За утримання прибудинкової території в Україні можна не платити: у якому випадку

Плата з утримання та прибирання прибудинкової території завжди викликала питання у багатьох українців. “За що платити, якщо у дворі кругом сміття? Скільки раз на тиждень його повинні прибирати та що входить у прибирання? Хто повинен відповідати за наявність у дворі сміттєвих урн та їх чистотою? Та взагалі скільки повинна коштувати послуга утримання та прибирання прибудинкової території”.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Закон України про житлово-комунальні послуги, та народного депутата України Александра Кучеренка, з 1 січня цього року починає діяти  норма до Закону про ЖКП – якщо земельна ділянка під будинком не відведена у власність співвласникам відповідними землевпорядними документами, плату за її утримання та прибирання не можна включати до послуги за управління.

Як написано у Законі (ст.10, розділ 3): ” У разі якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, прибирання та інші послуги з обслуговування території навколо такого багатоквартирного будинку можуть бути включені до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території (у тому числі при визначенні управителя на конкурсних засадах) виключно за згодою споживачів із визначенням на договірних засадах та погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати”. 

Скрін з закону

Скрін з закону

Тобто треба перевірити оформлена чи ні прибудинкова територія у власність співвласників, а якщо ні, то чи давали співвласники згоду на те, яку територію вони утримують. Якщо такої згоди немає, чи територія не оформлена у співвласність, то платити за її прибирання та утримання, вони не зобов’язані.

Раніше Інформатор писав про те, що платити за тепло та обслуговування будинку треба навіть тоді, коли мешканець надовго виїхав.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору