Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Платити за тепло та обслуговування дому треба навіть тоді, коли мешканець надовго виїхав

Війна змушує багатьох українців кидати рідні домівки та їхати за світ очі, спасаючи життя своє та своїх дітей. За час відсутності з оселею може статися що завгодно. В неї навіть може попасти уламок снаряда та частково знищити квартиру. Як у цьому випадку бути з комуналкою? Треба чи не треба її оплачувати?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Дніпропетровську ОДА, тим, хто виїжджає на строк понад місяць, треба повідомити про це компанію – постачальника послуг. Засвідчити відсутність необхідно справкою з місця тимчасового проживання.

У такому разі людина може бути звільненою від сплати за низку комунальних послуг. У першу чергу це стосується тих, чиї квартири не обладнані приладами обліку. Поінформувавши компанію-постачальника уникнуть зайвих клопотів і ті, у кого встановлені лічильники.

Як пояснив директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА Дмитро Стороженко: “Якщо ви не будете передавати показники, плату за кожен місяць нараховуватимуть по середньому. Компанія, що надає послугу, не може знати, чому ви не повідомили, скільки спожили. Вона не відслідковує, виїхали ви чи залишаєтеся у квартирі. По поверненню людині доведеться робити перерахунок, а це час”.

Є послуги, сплачувати за які потрібно. Серед них опалення. Причина в тому, що тепло подається на весь дім. Індивідуально відключити від нього споживача складно та шкідливо для будинку.

«Платити треба й за обслуговування будинку. З цих коштів утримується вся багатоповерхівка та прилегла територія, а не конкретна квартира. У разі надання управителем послуги не у повному обсязі, має бути здійснений перерахунок», – резюмував заступник директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОВА.

У випадках руйнування житла, комунальні послуги споживачеві не надаються. Тож і жодних рахунків виставляти людині не можуть.

Не нараховуються під час війни й штрафи за несвоєчасну оплату «комуналки». Під забороною й припиняти надання послуги через те, що споживач за неї не розрахувався. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України.

Раніше Інформатор писав про те, як будуть нараховувати субсидії на опалювальний сезон 2022-2023 років.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору