Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На військовий облік можна встати онлайн

Кабмін затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Серед решти оновлень з’явилась можливість подати декларацію і за допомогою «Дії». Це допоможе особі скоротити час і повідомити військкомат про зміну місця проживання дистанційно. Постанова діє від 30 грудня.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Перш за все, військовий облік потрібен для того, щоб:

  • створювати військовий резерв людських ресурсів
  • аналізувати кількісний та якісний стан призовників
  • своєчасно бронювати військовозобов’язаних на час війни.

Для того, щоб особа встала на нього, вона має передати органу реєстрації (центру комплектування) інформацію про місце проживання. Своєю чергою орган інформації передає її через єдину інформаційну систему МВС в Єдиний державний реєстр (призовників, військовозобов’язаних та резервістів). Зазвичай, це відбувається коли людина змінює місце проживання.

Кабмін планує полегшити цей бюрократичний ланцюжок, і особа може одразу подати інформацію про місце проживання через «Дію». Для цього призовник, військовозобов’язаний та резервіст формують декларацію про місце проживання. Як саме це буде відбуватись – поки невідомо: технічний опис сервісу і взаємодії між «Дією» та Єдиним реєстром встановлює Міноборони.

Мобілізація в Україні

Вона триває в Україні з початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року. Термін загальної мобілізації продовжували вже чотири рази, наразі вона діє до 19 лютого 2023 року. Мобілізація передбачає призов військовозобов’язаних на службу до ЗСУ. Це особи, які перебувають у запасі для комплектування армії. Мобілізувати можуть всіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають підстав для відтермінування або виключення з обліку. Зазвичай віддають перевагу тим, у кого вже є військовий досвід.

Раніше ми розповідали, що в Україні став діяти новий порядок військового обліку: що змінилося.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору