Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Готуємо різдвяний хліб 

Випічка завжди займала особливе місце на різдвяному і новорічному столі: всілякі пиріжки, булочки, калачі та, звичайно ж, різдвяний хліб. Приготуванню різдвяного хліба господиня присвячувала окремий день.Тоді не можна було відволікати її від випікання хліба, адже він був яскравим символом врожаю, життя і було важливо, щоб вийшов пишним, добре пропечений, смачним.

Була традиція запікати в хліб символи, які приносили б удачу, багатство і захищали від невдач: часник, горох, сушену сливу, дрібні монети – розповідає Інформатор.

Інгредієнти:

  • 1 склянка борошна для підмішування
  • мигдаль і цукати для прикраси
  • 20 г вершкового масла для змащування

Начинка:

  • 100 г чорносливу без кісточок
  • 100 г кураги
  • 100 г чорного родзинок
  • 100 г світлого родзинок
  • 40 – 50 г апельсинових цукатів
  • 100 г суміші горіхів (мигдаль + волоські + фундук)
  • 40 г коньяку (або рому або бренді)
  • 160 г апельсинового соку

Прянощі:

  • 1/3 ч ложки меленої кориці
  • по щіпці мелених: гвоздики, запашного перцю, мускатного горіха

Опара:

  • 1 стакан води
  • 1 ч ложка цукру
  • 20 г свіжих дріжджів або 5,6 г сухих дріжджів ін. Откер

Тісто:

  • 400 г борошна
  • 1/4 склянки цукру
  • 1/5 ч ложки солі

Спосіб приготування:

Перший день
Горіхи (мигдаль і фундук) очистити від шкірки, порізати дрібними шматочками і підсушити.

Сухофрукти ретельно промити, воду злити.
Залити сумішшю коньяку і апельсинового соку. Кількість соку і алкоголю брати до смаку, але сумарно кількість рідини має дорівнювати 200 г.
Залишити на ніч або на добу. За час настоювання двічі перемішати, щоб верхні фрукти, які не залиті рідиною, перемістилися вниз.

Якщо немає готових цукатів, зробити їх самим.
Зняти з 1 або 2-х апельсинів шкірку. Проварити до м’якості у великій кількості води.
Якщо шкірка дуже гірка, то варити потрібно в трьох водах — тричі міняючи воду після закипання.
Відварену шкірку вийняти з води і остудити на повітрі.
Порізати невеликими кубиками і змішати з невеликою кількістю цукру (приблизно 1

1,5 ст ложки на шкірку від одного апельсина).
Залишити на ніч.

Другий день
Дріжджі розчинити в теплій воді з додаванням 1 ч ложки цукру.
Коли опара запіниться, влити її в борошно, змішане з цукром і сіллю.
Замісити тісто.
Закрити тісто плівкою і залишити до збільшення в 2 рази.
Якщо використовуються свіжі дріжджі, то тісто потрібно ще раз вимісити і вдруге дати підійти.

Поки тісто підходить, підготувати начинку.
Великі сухофрукти (курагу, чорнослив) порізати розміром з родзинку. Зручно їх стригти кухонними ножицями.
У сухофрукти насипати прянощі, покласти горіхи і цукати; перемішати.

Від тесту, що підійшов відрізати приблизно 1/5 частина і відкласти.
Решту тіста розкачати в коло.
викласти начинку.

Зібрати краї тіста над начинкою.

На стіл насипати борошно і почати вимішувати тісто, щоб начинка розподілилася рівномірно. Т.до. фрукти вологі, то тісто розмокає і при вимішуванні доводиться додавати додаткове борошно (приблизно 1 склянка).

Готове тісто скачати в кулю.
Відставлене тісто розкачати в великий тонкий пласт і злегка змастити водою.
Покласти на нього фруктове тісто.

Краї пласта зібрати нагорі, обтягуючи фруктова куля.

На деко покласти папір для випічки.
Перекласти хліб швом вниз. Додатково надати руками хліба круглу форму. Зробити кілька проколів виделкою, щоб пар не порвав зовнішню оболонку.
Закрити хліб плівкою і залишити до збільшення приблизно в 1,5 раза.

Підійшов хліб злегка змастити водою за допомогою кулінарної кисті і прикрасити мигдалем і цукатами.

Духовку розігріти до t = 180 ° C і поставити в неї деко з хлібом.

Зробити форму з фольги для прикривання хліба.
Взяти місткість рівну по діаметром хлібу. Перевернути її догори дном. обтягнути фольгою. Якщо фольга вузька, то обтягувати двома листами фольги хрест навхрест. загладити складки. Зняти фольгу з ємності.

Через 15 хвилин духовку відкрити і накрити хліб фольгою. До цього часу на хлібі повинна утворитися легка рум’яна кірочка. Якщо поверхню бліда, то не накривати ще 5 хвилин.

Зменшити температуру на 10

20 ° C.
Випікати 1 год 10 хвилин

1 година 20 хвилин.
Зняти з хліба фольгу і запікати до яскравого зарум’янювання.

Готовий хліб дістати з духовки, рясно змастити розтопленим вершковим маслом, загорнути в пергамент і в кухонний рушник.
Коли хліб охолоне, щільно, без щілин, загорнути у фольгу і прибрати на нижню полицю холодильника.
Також загорнутий хліб можна зберігати на балконі при t = 0

Раніше ми розповідали, як спекти хліб без газу та духовки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору