Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День новорічних обіцянок, День бекону: що відзначають 30 грудня в Україні та світі

30 грудня – остання п’ятниця року, що уходе. Офіційних державних свят в Україні немає. Але є два цікавих неофіційних, та свято церковне.

Про них розповість Інформатор.

Останні дні грудня – це час, коли ви розмірковуєте про рік, що минає, і з’ясовуєте, що ви можете зробити, щоб стати краще наступного року. Саме тому у світі заведено 30 грудня неофіційно відзначати День новорічних обіцянок. Ви можете поділитися своїми новорічними обіцянками з іншими або зберегти їх у таємниці; це ваш вибір. Головне – записати їх, поставити собі нові цілі на наступний рік, спланувати, чого хочете досягти й подумати над тим, як це зробити.

Щорічно гурмани  світу 30 грудня відзначають День бекону. Бекон – це дуже тонкий шар м’яса, зазвичай свинячого, тому що необхідний рясний вміст сала. Для отримання цього продукту вирощують поросят до 6-8 місяців, або поки тварина виросте до 90 кілограм. У магазині зазвичай зустрічається бекон у копченому вигляді. Це частування подається як закуски, з бутербродами, йде до складу салатів, а також супів, можна його зустріти і в піці, і в яєчні. Для українців ж сало, та ще й с прошарками м’ясця –  це продукт національний. Хто хоч раз скуштував його з часничком та чорним хлібчиком, не залишається до цієї страви байдужим.

Православна церква 30 грудня вшановує пам’ять святих Ананія, Данила, Мисаїла та Азарія. Наші предки зазвичай влаштовували 30 грудня різноманітні ворожіння. У давнину в день Данила дівчата ворожили на судженого. Святий Данило був прозорливим пророком і жінки намагалися хоч трохи отримати його прозорливості, розшифровуючи різноманітні знаки і послання. Існувало спеціальне ворожіння, яке влаштовувалось у цей день. Бралися три лаврових листки і на кожному писалися імена трьох святих пророків: Мисаїла, Азарія і Ананія. Потім ці три листки клали під подушку.

Дівчина мала подумки попросити пророка Даниїла, щоб їй вночі приснився майбутній чоловік

Прийнято в цей проводити обряди з вогнем, які спалюють всі біди та нещастя, які відбулися з вами за минулий рік. Можна використовувати полум’я простої свічки, що в цей день неймовірно потужно очищає енергетику житла.

Що не можна робити

  • У цей день не можна цілувати спляче немовлятко, адже дитина може серйозно захворіти.
  • Не можна лаятися і пліткувати.
  • Не можна ходити в баню, бо можете мати проблеми із здоров’ям.
  • Не можна брати та давати гроші в борг.

Прикмети 

  • Заметіль почалася – прикмета до того, що бджоли будуть добре роїтися.
  • Вважається, що всі сни на день пророка Даниїла є віщими.
  • Яка погода на Данила, таким і травень буде.
  • Якщо на Данила на деревах з’явився іній, то на Святки буде тепла погода.

Іменини святкують: Микита, Олександр, Данило, Денис, Іван, Микола, Петро, Степан.

Про те, що відзначають 29 грудня Інформатор писав раніше.

Альона Свірідова

Нагору