Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як перестати відкладати життя на “після війни”

Війна повністю змінила життя українців, розділив його на “до” та “після” війни. Багато людей стали вважати неприйнятним ходити у кафе, перукарню, на концерти та просто насолоджуватися життя, коли десь у рідній країні лунають вибухи та гинуть люди. Все радісне та добре вони відкладають на “після війни”. Психологи називають це “синдромом відкладеного життя”. 

Як пояснює Інформатор з посиланням на фахівців психологів, такий стане не є розладом чи хворобою. Це психологічний феномен, який людина відчуває тоді, коли її життя наче зупиняється або “встає на паузу”.

Фізично люди із синдромом відкладеного життя можуть займатися справами, спортом, розважатися, але вони просто не дозволяють собі цього робити. Вони

  • не шукають роботу;
  • не знайомляться з новими людьми;
  • не інтегруються в новій громаді;
  • не купують собі нічого нового.
  • не розважаються

Люди наче чекають на певний момент: повернення додому, закінчення війни чи інших переломних ситуацій, які “повернуть справжнє життя”.

Наведемо приклад: подруга запросила у кафе. Ви давно не бачилися, вам з нею цікаво, є час та гроші, але ви кажете: “Побачимося після війни”. Тобто, якщо у людини є бажання та можливість щось зробити, але вона відмовляє собі наразі в маленьких радощах — це синдром відкладеного життя.

Такий стан негативно впливає на психіку людини та всі сфери її життя. Синдром відкладеного життя може стати причиною розвитку апатії чи депресії.

Психологи рекомендують аби перестати відкладати життя на “після війни”, варто намалювати піраміду, яку поділити на три горизонтальні сектори:

  1. Нижній — сектор контакту з тілом. Відокремте для себе щоденні ритуали догляду за собою. Це можуть бути фізичні вправи, особиста гігієна, дієта.
  2. Середній — контакти з соціумом. Сюди потрібно вписати звички, які ви можете використовувати у звичайному житті. Наприклад, вітання з сусідами чи продавцями, похід з подругою на каву тощо.
  3. Верхній — контакт із собою. Зверніть увагу на свої бажання, які допоможуть вам “залишатися на плаву”. Часто люди у важких ситуаціях вирішують вести щоденник, в якому щодня записують слова вдячності або діляться переживаннями.

Якщо є можливість, важливо також звернутися до фахівців, які допоможуть позбутися синдрому відкладеного життя.

Раніше Інформатор писав про те, як підтримати дітей, які сумують за домом.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Джерело: ТСН

Нагору