Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які особливості нарахування пенсій членам родин загиблих військових

Війна – це завжди смерті. Смерті Героїв, які не пошкодували власного життя, заради свободи та щасливого життя своєї Батьківщини та своєї родини. І як би не казали, що Герої не вмирають, вони залишаються у нашій пам’яті, а пам’яттю, як відомо, дітей не прогодуєш.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Пенсійний фонд України розповість про особливості нарахування пенсій родинам загиблих військовослужбовців.

Для кого передбачена пенсія у разі втрати годувальника

Пенсія у разі втрати годувальника передбачена родинам загиблих воїнів, до яких належать батьки, дружина (чоловік) та діти. Нараховується вона відповідно до Постанови Уряду від 17 липня 1992 р. № 393.

“Батькам, дружині й одній дитині така пенсія нараховується в розмірі 70 відсотків грошового забезпечення військового. Якщо дітей двоє і більше — береться 50 відсотків на кожну дитину. Мінімальний розмір пенсії для цієї категорії наразі визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2020 року № 674 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб» і становить не менше ніж 7800 гривень, а в разі коли дітей двоє більше то на кожного не менше ніж 6100 гривень”, — повідомили в ПФУ.

Там зазначили, що для призначення такої пенсії береться оклад за посадою та військовим званням, вислуга років на момент загибелі, а решта додаткових видів грошового забезпечення береться за 24 останні календарні місяці служби.

Якщо військовослужбовець загинув, не послуживши й місяця

Бувають випадки, коли армієць загинув та не встиг прослужити жодного  місяця, а інколи й декількох днів. У таких випадках береться до уваги грошовий атестат, у якому зазначаються як основні, так і додаткові види грошового забезпечення, і такі складові розраховуються як за повний календарний місяць — у разі загибелі військовослужбовця, який не прослужив повного календарного місяця.

“Є ще таки випадки, що військовослужбовець служив вже до  24 лютого 2022 року, як приклад, з 2014 року і раніше — для військових, які тривалий період проходили військову службу. У таких випадках відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 30 серпня 2017 року № 704  «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» в ПФУ обирають додаткові види грошового забезпечення перед загибеллю за останні 24 місяці, навіть якщо це було декілька років тому, тобто існувала перерва у проходженні служби”, — розповіли в Пенсійному Фонді.

Раніше Інформатор писав про те, що командири військовослужбовців можуть засвідчити заповіти підлеглих.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору