Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Білорусь готується до війни проти України: у Генштабі пояснили, що про це свідчить

В білорусі набирають добровольців до тероборони, вже схвалено законопроєкт про впровадження смертної кари за держзраду та подовжено заборону на виїзд. Додатково туди росія направила туди свої літаки. Все це може свідчити про підготовку самопроголошеного президента Олександра Лукашенка до можливої участі у війні проти України. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та  заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексія Громова, росія продовжує перекидати в Білорусь військових для подальшого доукомплектування своїх підрозділів.

За його словами, до проведення зазначених заходів в якості “інструкторів” також залучаються військовослужбовці зс білорусі. Таким чином кремль використовує офіцерський склад та полігони білорусі для відновлення боєздатності існуючих, а також підготовки новостворених підрозділів зс рф. Водночас російські військові, зокрема мобілізовані, “висловлюють занепокоєння”, що останнім часом офіцери перестали доводити до особового складу будь-яку інформацію щодо термінів їхнього навчання та перебування в білорусі, а також їх подальших дій.

За словами Громова, продовжується переміщення на територію білорусі озброєння і військової техніки для комплектування підрозділів російських окупантів. Так, минулого тижня на полігони “Обуз-Лісновський” та “Лосвідо” переміщено по одному батальйонному комплекту танків. 

Громов пояснив, що на цьому тижні противник перекинув на аеродром “Мачулищи” 3 літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет “Кинжал”, а також літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У.

З урахуванням інших наявних даних можна зазначити, що на даний час ймовірність проведення ворогом наступальної операції з території білорусі залишається низькою”, – підсумував Громов.

Також, як додав Громов, прикордонний комітет білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на виїзд та перебування громадян в прикордонній смузі  в районах гомельської області, що межує з Київською та Чернігівською областями.

“За наявними даними в прикордонних з Україною районах Брестської області минулого тижня тривав процес агітації вступу добровольців до підрозділів територіальної оборони”, – розповів Громов.

Під час проведення бесід кандидатам доводять, що у разі впровадження в країні воєнного стану, їм видадуть зброю та амуніцію, а їх основним завданням буде охорона та оборона громад в складі сформованих підрозділів тероборони.

Водночас палата представників білорусі схвалила законопроєкт про впровадження смертної кари за державну зраду для військовослужбовців та представників державної влади. Не виключено, що такі дії режиму Лукашенка є одним з кроків в рамках підготовки до участі в війні проти України.

Проте, очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що атаки України з боку білорусі не буде зараз. За його словами, на території сусідньої країни накопичена “виключно оборонна зброя, яку в принципі не можна використати у наступі”. Військовий експерт Роман Світан “24 каналу” наголосив, що поки наша розвідка не доповість про проведення повної мобілізації з постановкою у стрій й насиченням технікою – турбуватися не варто.

Раніше Інформатор писав про те, що Залужний розповів про мобілізацію в Україні та можливий наступ росіян.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору