Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

За цькування на роботі тепер прийдеться платити штраф чи відробляти на громадських роботах

Тим, хто звик хамити на роботі або принижувати колег та підлеглих, зараз буде непереливки. За такі вчинки грубіянам доведеться відповідати матеріально. Інший вихід –  відробляти провину на громадських роботах.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на telegram канал депутата Верховної Ради Ярослава Железняка та Урядовий портал, 1 грудня 2022 року ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №5749 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці”.

Згідно з цим законом, встановлюється адміністративна відповідальність за вчинення мобінгу. А саме:

  • накладення штрафу від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 до 2550 грн);
  • або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

За таке ж порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування протягом року – штраф від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 до 5100 грн) або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Законопроєкт готується на підпис Президенту.

Нагадаємо, що як писав Железняк раніше, 16 листопада ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №5748 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці. Згідно з цим законом, в КЗпП з’явиться ст. 2-2 «Заборона мобінгу (цькування)», а також визначення мобінгу, як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема, зі застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

  • повторюваність діяння;
  • наявність сторін – кривдник, потерпілий (жертва мобінгу (цькування)), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких, зокрема, є заподіяння моральної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Раніше Інформатор писав про те, що батькам школярів Кривого Рогу дали детальну інформацію про буллінг

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору