Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Медики Дніпра врятували хлопчика, у якого уламок снаряда спричинив інфаркт мозку

Три місяці тому у Бахмуті під час російського обстрілу постраждала сім’я Баєвих. Голова сім’ї загинув на місті, а 12-річний Михайлик отримав багаточисленні осколкові поранення голови. Один з них причинив інфаркт мозку. 

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Перше медичне об’єднання Львову.

Баєви поралися по господарству, коли почався обстріл. Одна з ракет потрапила просто у двір. Уламки розлетілися увсебіч та смертельно поранили батька. Михайла відкинуло в дім ударною хвилею.

У місцеву лікарню хлопчика доставили у критичному стані. Медики діагностували в нього осколкові поранення обличчі та шиї, пошкодження сонної артерії та інфаркт головного мозку. Його спровокував один з уламків, який потрапив в голову.

Постраждалого терміново евакуювали до Дніпра. Там лікарям вдалося відновити кровопостачання мозку та стабілізувати стан дитини. Далі евакуаційним потягом хворого доправили до Львова. Так хлопчик опинився у Національному реабілітаційному центрі “Незламні” Першого медоб’єднання Львова. Тут в боротьбу за його життя включилася команда центру дитячої нейрохірургії.

Через ушкодження сонної артерії хлопець не міг навіть ковтати та говорити, не те, що ходити. На додачу комп’ютерна томографія показала, що у мозку дитини залишилося ще два уламки – у ділянці позаду очей та тім‘яній, що поруч із життєво важливими магістральними судинами.
Завідувач відділення нейрохірург Михайло Ловга розумів: чіпати їх надто небезпечно. Якщо пошкодити магістральну судину, буде сильна кровотеча. Дитина може померти. Відтак Михайла почали лікувати медикаментозно. Окрім того, працювати з пацієнтом почали фахівці з реабілітації – фізіотерапевт та логопед. За кілька тижнів злагодженої роботи Михайло почав говорити, рухати ногами та навіть робить перші самостійні кроки.
Паралельно відбувався ще один етап лікування – загоєння осколкових поранень та опіків. Тут підключилися хірурги на чолі із Олександром Калінчуком та комбустіологи Леся Стрілка і Галина Саян. Аби закрити дефекти від ран, разом вони виконали кілька операцій.
І ось після трьох місяців лікування Михайло з бабусею та молодшим братом, який з опіками теж перебував у лікарні, повернулися до Дніпра, де тепер будуть жити. І хоч у голові хлопчика назавжди лишаться два уламки, лікарі певні: нашкодити дитині ті не зможуть. Михайлик буде жити нормальним повноцінним життям.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області новонародженому малюкові провели складну операцію на серце.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору