Кривий Ріг До сайту

3 грудня – Всесвітній день комп’ютерної графіки: яке народне свято, прикмети та заборони

3 грудня відзначають Всесвітній день комп’ютерної графіки, Міжнародний день людей з інвалідністю. В церковному календарі відзначають пам’ять святого Прокла.

Реклама

Інформатор розкаже що не можна робити 3 грудня.

Всесвітній день комп’ютерної графіки

Реклама

3 грудня святкується Всесвітній день комп’ютерної графіки (Міжнародний день дизайнерів та аніматорів). Започаткувала свято американська компанія Alias у 1998 році.

Міжнародний день людей з інвалідністю

Міжнародний день людей з інвалідністю відзначається сьогодні, 3 грудня. Свято було проголошено у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція 47/3).

Реклама

Історія його виникнення починалася у 80-х роках ХХ сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям людей з інвалідністю. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища людей з інвалідністю і забезпечення рівних можливостей у суспільстві.

Пам’ять святого Прокла

Прокл навчався богослов’ю у Іоанна Золотоуста. Майбутній святий отримав глибоке знання Святого Письма, опанував ораторське мистецтво. Крім того, Прокл виявився свідком явлення апостола Павла святителю Іоанну. Єпископом Прокл став уже після смерті свого вчителя. У цьому сані він палко проповідував християнство і викривав язичництво та єресь. Також він був відомий турботою про знедолених.

Реклама

Під час патріархування Прокла стався сильний землетрус, який зруйнував багато міст. Жителі Константинополя на чолі з Проклом виходили за місто та благали Бога про милість. Під час одного з таких молебнів якийсь хлопчик невідомою силою піднявся до неба, а потім повернувся на землю цілим і неушкодженим. Він розповів, що чув спів ангелів. Коли народ повторив за хлопчиком слова почутої ним молитви, землетрус припинився.

Народні прикмети

Що не можна робити

Реклама

Що можна робити

“На Прокла проклинай погань”, — казали у народі. Це треба було робити, щоб злі сили не вийшли з-під землі, де вони ховалися від морозів, і не завдали шкоди.

Цього дня спостерігали за погодою. Вважалося, якщо 3 грудня випаде сніг, то і 3 червня буде дощовим. Наші пращури помітили, що цього дня погода буде триматися. Якщо на Прокла співав снігир, а сорока ховалась під стріху, це віщувало швидку завірюху.

Іменини: Іларіон, Олександр, Олексій, Ганна, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак та Фекла.

Раніше ми розповідали, що дорожники відремонтували частину траси Кривий Ріг – П’ятихатки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок