Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Старовинну скриню з бурячками знайшли у Дніпропетровській області

На території однієї зі старовинних хат давнього села Городище у західній частині Марганецької громади знайшли мальовничу скриню з цікавим розписом. На ній були зображені буряки.

Як повідомляє Інформатор, учасники товариства “Марганець Туристичний” приїхали до Марганця і вирішили зайти до старовинної хати, де вони помітили в невеличкій кімнаті мальовничу скриню, яка стояла повністю покрита пилом.

Найбільше, шукачів пригод зацікавив розпис на скрині. Вони одразу протерли скриню від нашарованого пилу. На темно-зеленому кольорі виднілись яскраві малюнки та розібрати їх було доволі складно.

“Спочатку ми вирішили, що це Петриківський розпис, де були зображені квіти,  трохи пізніше один із учасників експедиції зазначив, що скоріше за все – це бурячки”, – розповідають туристи.

Володар ділянки навіть мав документ, який свідчить більш ніж сторічний вік хатини. У цьому будинку проживала його бабуся – Марфа Гордіївна Христенко і скриня належала саме їй.

Марфа Гордіївна Христенко, корінна мешканка села Городище.
Власниця старовинної скрині.

“Завдяки начальнику управління з питань охорони культурної спадщини  Дніпровської міської ради – Надії Лиштви, директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького – Юлії Пісчанської та викладача образотворчого мистецтва “Alpha Generation Kids Club” – Анжели Лагоди, вдалось дізнатись, що на зеленому тлі в Новомосковському районі розписують ужиткові речі. Часто такий розпис видають за Петриківський, але це не він”, – розповідають учасники товариства “Марганець туристичний”.

Миколаївський розпис

У Миколаївській області були подібні роботи, які перемогли в обласному конкурсі «Нематеріальна культурна спадщина Дніпропетровщини».

Тепер можна із впевненістю сказати, що скриню було виготовлено у Новомосковському повіті наприкінці XIX ст. Також необхідно звернути увагу на деревину та фарби, які є також дуже якісними, адже вони добре збереглись до наших днів.

Раніше ми показали 400-літній кам’яний хрест, який знайшли у Дніпропетровській області.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору