Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чому під час екстрених відключень в одних будинках є світло, а в інших немає

Після масованого ракетного удару по Україні, енергетикам вдалося подати напругу на важливі інфраструктурні об’єкти та обладнання мобільних операторів. Це забезпечило наявність водопостачання, водовідведення, мобільний зв’язок. Наразі, у зв’язку з лімітом потужності, енергетики не мають можливості подати напругу в кожен будинок та вимушені застосовувати віялові відключення.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Євгена Євтушенко.

Багато нарікань викликає не сам факт віялових відключень, більшість людей сприймає це з розумінням, а те, що частину будинків періодично відключають, а інші – ні.

“Енергетики досить швидко відновили живлення певних об’єктів інфраструктури. Ці об’єкти живляться від трансформаторів, до яких також під’єднана певна кількість абонентів. Під час віялових відключень критична інфраструктура не знеструмлюється. Відповідно, напруга залишається і в будинках жителів, яким поталанило живитись від тієї ж лінії. Інші жителі, на лініях до будинків яких не має об’єктів критичної інфраструктури – підпадають під відключення”,  – наголосив Євген Євтушенко.

Такі алгоритми відключень пов’язані з особливістю побудови та роботи енергосистеми. Вона структурована не категоріями районів чи вулиць, а категоріями ліній і трансформаторних підстанцій. Два будинки, що знаходяться поряд, можуть живитись від різних трансформаторів. І навпаки – об’єкти розташовані далеко один від одного можуть отримувати електричну напругу від одного трансформатора.

Раніше ми розповідали, що кажуть зараз про війну в Україні російські пропагандисти.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору