Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 21 листопада в Україні та світі: прикмети та заборони

21 листопада 2022 року, понеділок. В Україні відзначають декілька значних дат та одне важливе церковне свято.

Про них розповість Інформатор.

Щорічно 21 листопада, починаючи з 2017 року в Україні відзначають День Гідності та свободи. Дата є знаменною для кожного українця та пов’язане з початком двох революцій: Помаранчевої у 2004-му та Революції гідності у 2013 році. Свято покликане затвердити прагнення українських громадян до демократії, свободи та справедливості і схвалити рух до європейського майбутнього. Хоча День гідності і свободи отримав статус державного свята, він залишається робочим днем.

Також 21 листопаду відзначається День Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Десантно-штурмові війська – це окремий рід військ ЗСУ, до складу яких входять десантно-штурмові, повітрянодесантні та аеромобільні частини, спроможні швидко реагувати на різноманітні загрози та виклики, виконувати завдання за призначенням в умовах, що характеризуються високими маневреністю та автономністю дій. З початку бойових дій на сході нашої країни Десантно-штурмові війська разом з іншими частинами та підрозділами ЗСУ героїчно протистоять російському агресору, підтверджуючи слушність свого девізу: «Завжди перші».

У понеділок, 21 листопада, відзначають Всесвітній день телебачення, встановлений ООН у 1996-му. Крани відзначають його, обмінюючись телепередачами, які присвячені миру, безпеці, економічному, соціальному розвитку та розширенню культурного обміну.

21 листопада православні християни почитають всіх ангелів, а також їх головного серед них, глави небесного війська архистратига Михаїла. Українці завжди поважали архангела Михаїла, і з давніх часів відзначали день його пам’яті з особливим розмахом. Йому моляться про захист від ворогів і злодіїв, стихійних лих і всякого зла.

Михайлів день наші предки пов’язували з коротким потеплінням – останнім в цьому році. Цей день отримав назву “Михайлівські грязі”, оскільки дороги сильно відтавали й ставали непрохідними.

У цей день, згідно з давніми повір’ями, не можна робити ніяку роботу в корисливих цілях. Наші предки побоювалися, що Михайло покарає того, хто буде наживатися на людях сьогодні.

День вдалий для розв’язання сімейних проблем, і в цілому його краще провести з сім’єю. Також день підходить для водних процедур, таких як лазня або відвідування басейну.

Що не можна робити 21 листопада

  1. Не можна мити голову, інакше “змиєте” розум.
  2. Категорично заборонено займатися шахрайством, завищувати ціни на товари і послуги, забирати чуже майно.
  3. У цей день варто утриматися від оцінювання інших людей, засудження і заздрості. Не можна обговорювати людей за спиною.

Прикмети погоди

  • Багато жолудів на дубі – до м’якої зими.
  • Якщо день теплий і сонячний, то зима буде морозною.
  • Густий туман сьогодні віщує потепління.
  • Якщо з ранку мороз, то в грудні і січні буде багато снігу.
  • Іній вранці – до суворої зими.

Іменини святкують: Гавриїл, Михайло, Павло, Рафаель, Марта та Марфа.

Про визначні дати 20 листопада Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору