Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що відзначають 31 жовтня в Україні та світі: важливі дати, прикмети, заборони

У понеділок, 31 жовтня, у світі відзначають Геловін, Всесвітній день міст, Міжнародний день економії, Міжнародний день Чорного моря, День чарівництва, Всесвітній день заощаджень. Є також церковне свято та зв’язані з ним прикмети та заборони. 

Про деякі з них розповість Інформатор.

31 жовтня відзначають Хелловін — переддень Дня всіх святих (Самайн). Кажуть, Хелловіну не менше двох тисяч років. Це суперечливе свято бере з кельтської культури. У кельтів існували чітко позначені “початки пори року”. Їх було чотири. Самайн знаменував собою прихід зими й відзначався 31 жовтня. А наступний після Хелловіна день – 1 листопада – у VII столітті був призначений Папою Боніфацієм IV Днем усіх святих. Це свято мало відвернути народ від укорінених звичаїв язичників. 2 листопада пізніше назвали Днем усіх душ, тобто Днем пам’яті.

Раніше Хелловін, або переддень Дня всіх святих, святкували переважно в Європі, потім він став важливим святом для громадян США. Під час святкування відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми, відвідування тематичних костюмованих вечірок, прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук, розведення вогнищ, розповідання моторошних оповідок, перегляд фільмів жахів тощо. Символом свята є ліхтар з гарбуза у вигляді людської голови.

Міжнародний день Чорного моря також відзначають 31 жовтня. Головна теза і тема цього дня – екологія чорноморського басейну і її збереження. Зараз, коли військові дії росії чинять непоправну шкоду тваринному світові акваторії та його біоресурсам, ця дата особливо важлива та актуальна.

31 жовтня вшановується пам’ять святого Луки, якого вважають автором чотирьох Євангелій.

У народі день Луки часто називали “Луків день”. 31 жовтня намагалися обов’язково з’їсти хоч трохи цибулі, щоб зберегти здоров’я на весь наступний рік. Також влаштовували базари цибулі, хоча сама по собі торгівля цибулею не вважалася прибутковою. У день Луки вранці вирушали до церкви, щоб помолитися йому про добробут у родині. За допомогою до святого також зверталися городники.

31 жовтня починалося так зване осіннє павутиння, яке передбачало вихід у на водойми для риболовлі. Тому також молилися Луці, попросивши його про успіх у справах. У цей час можна було зловити плотву, ляща, головня, окуня, сома, щуку. Цікаво, що риб наші предки довго вважали втіленням душ померлих людей.

Що не можна робити

  • Сьогодні не можна переїдати.
  • Заборонено спилювати дерева, обривати кору і гілки.
  • Не можна також позичати гроші і їжу. При цьому потрібно відмовитися від гострої їжі  та категорично не можна вживати алкоголь.

Прикмети погоди

  • Якщо сніг не випаде, то зима настане нескоро.
  • Якщо корови скриплять в хліві зубами, то зима очікується холодною і довгою.
  • Якщо в кінці жовтня «роги» місяці на небі орієнтовані на північ, то буде сухо і швидко ляже сніг, а якщо вони спрямовані на південь, то до листопада буде сльота.
  • Якщо в цей день хмари пливуть з півночі на південь – до сонячної погоди, а з півдня на північ – до негоди.

Іменини святкують: Андрій, Гаврило, Давид, Єлизавета, Іван, Йосип, Леонтій, Микола, Семен, Сергій, Юліан.

Про те, що відзначають 30 жовтня, Інформатор писав раніше.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору