Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Перші радіостанції і поява телебачення у Кривому Розі: як виглядали приймачі

16 листопада в Україні відзначають День працівників теле-, радіомовлення. Розвиток масової комунікації через радіо і телебачення у Кривому Розі розпочався більш ніж 100 років назад. У 1921 році з’явилася радіостанція на руднику імені Карла Лібкнехта. Вона приймала урядові розпорядження та інформацію від УкрРОСТа. А от прийом телепередач розпочався лише у 1960 році.

Як розповідає Інформатор, у травні 1927 року за допомогою міськради у Кривому Розі створено “Товариство друзів радіо”. У липні цього ж року в місті функціонували вже 5 прийомних радіостанцій. А 7 листопада 1927 року біля головпоштамту встановили перший гучномовець.

У 1931 році вийшов перший номер радіогазети “Червоний Гірник”. Він звучав в ефірі один раз на 5 днів.

За роки війни та окупації мережа радіомовлення виявилася повністю знищеною. У липні 1944 року міський радіовузол розпочав передачі в частині Центрально-Міського району. 7 травня 1945 року в місті вперше святкували День радіо. Цього ж року кількість радіоточок налічувала півтори тисячі.

7 листопада 1960 року у Кривому Розі побудували телевежу і почала діяти перша ретрансляційна станція. Для подачі програм була змонтована радіорелейна станція у селі Любимівка. Від неї надходили сигнали до міста.

У 1986 році у місті встановлено телепередавач “Тесла” для третьої програми. У 1989 році введена лінія для трансляції програм ТРК “Криворіжжя”. Так виникло місцеве телебачення.

У 1993 році з’являється телепрограма “Рудана”. У 1995 році у місті починає працювати перший український оператор мобільного зв’язку, а в 1996 році – пейджинговий зв’язок оператора “Дніпровиклик”.

Телевізор “Старт-2”. Початок 60-х років

Ламповий радіоприймач ВЕФ-557. Кінець 1940-х років

Прослуховування радіопередачі у сільському клубі. 1929 рік

Загальний вигляд телевежі після завершення будівництва. 1960 рік

Джерело: “Кривий Ріг: погляд через століття”.

Раніше ми розповідали, яка криворізька гімназія відзначила 150 років.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору