Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В ДТЕК розповіли, скільки ще будуть тривати відключення світла в Україні

Відсутність електроенергії в оселі створює багато проблем для українців. Але хоча люди із розумінням ставляться до тимчасових незручностей, питанняяк довго в Україні ще триватимуть відключення світла, їх  все ж хвилює.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та виконуючого директора ДТЕК Дмитра Сахарука, спробує відповісти на це питання.

За словами Сахарука, повернути електропостачання до того стану, який був до обстрілів, Україна зможе аж після повного закінчення обстрілів, або створення можливості збивати всі ворожі ракети.

Він пояснив, що в Україні були три великі хвилі обстрілів по об’єктах енергетики й щодня є маленькі. Кожен наступний обстріл віддаляє ДТЕК від нормального надання енергії українцям.Тому прогнози постійно змінюються відповідно до ситуації з обстрілами. Найбільш реалістичним буде наступний: енергетики будуть продовжувати ремонтувати, трохи покращувати ситуацію, але до нормальної стану, який був до обстрілів, українська енергосистема на жаль, не зможемо дійти аж до повного закінчення обстрілів або створення нашої можливості збивати всі ракети, які летять на наші енергетичні підприємства та інфраструктуру.

Як відновлюють енергетичну інфраструктуру

Після обстрілів об’єктів електроенергетики там з’являються купа брухту, значні руйнування обладнання, великі прірви після ракет. Тоді протягом тижня чи двох розбирають завали та шукають вціліле обладнання.

“Далі проводиться пошук обладнання, яке необхідно встановити замість пошкодженого. Потім це обладнання, якщо воно є, монтується, тобто починається будівництво частини підприємства чи підстанції заново. Вже після того, як обладнання встановлено, включається світло. На це потрібен час”, – зазначив Сахарук.

Як обирають будинки для планових відключень світла

За словами Сахарука, у кожному місті та районі є об’єкти критичної інфраструктури, які вимикати не можна. Це водопостачання, теплопостачання, зв’язок, органи державної влади, поліція, Збройні сили, транспорт, зберігання ліків, лікарні, школи, дитячі садки, ДСНС та інші критично важливі об’єкти, які мають працювати завжди.

Також є будинки, які вмонтовані в ці об’єкти критичної інфраструктури. Зокрема, є будинки, де на першому поверсі розташовані помпова, тепловий пункт чи серверна або зберігаються ліки, а зверху живуть люди. Тому є будинки, які не можна вимикати, адже там існують об’єкти критичної інфраструктури.

“Залишаються ті, які не є такими об’єктами критичної інфраструктури, і саме ці споживачі вимикаються відповідно до графіка”, – пояснив директор ДТЕК.

Що відомо про відключення світла в Україні

Відключення світла в Україні розпочалися в жовтні через російські обстріли об’єктів енергетики. З того часу, залежно від масштабів руйнувань енергетичної інфраструктури, компанія “Укренерго” повідомляє диспетчерів операторів розподільчих мереж (обленерго) про обсяг потужності, який необхідно зменшити в конкретному регіоні, а далі оператори систем розподілу формують графіки аварійних відключень.

Енергетики роблять все можливе, щоб зменшити кількість і тривалість відключень. Вони ремонтують мережі без зупинок та вихідних. Українців просять заощадливо споживати електроенергію. Це допоможе втримати баланс в енергосистемі та не допустити аварійних пошкоджень електромереж через перенавантаження.

Раніше Інформатор писав про те, які прилади допоможуть пережити відсутність електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору