Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Якщо емоційна напруга зашкалює: правила психологічної самодопомоги

Наше сьогодення зобов’язує проявляти турботу про своє ментальне здоров’я. Тому психолог Криворізького МВ УПО Анастасія Сидоренко підготувала правила першої психологічної самодопомоги.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Криворізький міський відділ Управління поліції охорони.

Перше, на що необхідно звертати увагу, це ваше тіло. Достатньо надавати йому трохи фізичної активності та навантажень, щоб психічна напруга виходила через тіло. Підійдуть такі види активності як ходьба, розтяжка, масаж, турнік, біг, плавання, силові навантаження.

Друге, що вам потрібно пам’ятати: найголовніша задача між тривогами та важкими подіями, це дати собі можливість відновитися.

Організм та психіка відновлюються:

– через сон, їжу, відпочинок (якщо ніч минула неспокійно -, то спіть вдень; намагайтесь вчасно та здорово харчуватись, проводьте час на свіжому повітрі);

– через заземлення (набір технік та дій, що заспокоюють вас в моменті: медитація, дихальні вправи, усвідомлення та спрямування уваги на точки опори, простий рахунок + обчислення простих математичних дій, кросворд, головоломки, готування, прибирання, робота на городі);

– через обмеження кількості інформації та спілкування;

– через рутину, роботу, навчання, побутові справи – перемикніть увагу від тривожних думок до дій. Це допоможе отримати заряд стабільності;

– згадуйте і мрійте (жодна війна не забере це у вас), робіть собі приємність, коли буде відбій тривоги чи мине небезпека, порадуйте себе досяжним бажанням.

Третє – це вміння зрозуміти та прожити свої емоції в моменті. По можливості дати собі проявити почуття, визнати та озвучити їх.

Головне, не лишайтесь зі своїми проблемами сам на сам. Звертайтеся за допомогою до спеціалістів.

Дані рекомендації підготовлені в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською.

Раніше ми розповідали, про Starlink в Україні: де купити, як під’єднатися.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору