Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Starlink в Україні: де купити, як під’єднатися

Готуючись до складної зими, українці запасаються не лише продуктами, паливом та електрогенераторами. Одним із ключових рядків у списку найнеобхіднішого на випадок локдауну для багатьох є безперебійний інтернет. Адже збій у мережі, як це нещодавно було із провайдером «Ланет», здатний значно ускладнити життя. Забезпечити надійний зв’язок здатний Starlink, що не залежить від традиційної інтернет-інфраструктури. Інформатор розповідає, як придбати їм і скільки це коштує.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Як працює Starlink
Супутниковий Інтернет працює незалежно. Спочатку потрібно встановити антену на відкритій місцевості таким чином, щоб нічого не заважало з’єднанню. Для зручності можна використовувати програму Starlink, яка допоможе вибрати ідеальне місце для антени.

Після цього маршрутизатор підключається до антени. «Не шукайте для цього кнопки, їх просто немає ні на роутері, ні на антені, ні будь-де. Це plug and play у чистому вигляді – всі налаштування пристрій здійснює самостійно після включення. Від користувача потрібно лише встановити програму Starlink і залогінитись, після чого можна буде відстежувати процес налаштування. Загалом вся процедура займає не більше 20 хвилин. Процес реєстрації відбувається за замовленням девайсу», – розповідає оглядач порталу ITC.ua Гліб Перерва.

Для живлення антени потрібне джерело 150 Вт. Цікаво, що для військових Starlink може додавати до комплекту адаптер для автомобіля, щоб живити антену від прикурювача.

Покриття території України
Станом на початок березня 2022 року територію країни покривають три базові станції:

У Польщі (місто Воля Краківська)
У Литві (місто Каунас)
У Туреччині (місто Муаллім).
Граничний радіус покриття кожної базової станції, за неофіційними даними, становить 900-1000 км. Тому Starlink має працювати на всій території України, за винятком східних регіонів та територій, окупованих Росією ще до 24 лютого 2022 року.

Частина центральних та східних регіонів, Дніпра, Запоріжжя та області знаходяться на межі чинного покриття. У цих регіонах термінали Starlink можуть працювати нестабільно. Найкраще покриті західні та північні регіони, у тому числі Київ. Стабільним має бути прийом сигналу на півдні – в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та Криму.

В Україні вже є близько 20 тисяч терміналів для Starlink. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, це більше, ніж у Європі. Базову станцію для Starlink вже доцільно розміщувати і в Україні. Швидше за все, її збудують після війни. Поки що Starlink в Україні працює на станціях з-за кордону.

Як замовити Starlink в Україні
Starlink можна замовити на офіційному сайті компанії. Спочатку на ньому потрібно зареєструватися, потім заповнити форму замовлення та вказати адресу одержувача – саме туди компанія надішле термінал. Адресу краще вказувати в такому форматі, як на сервісі Google Maps.

Внісши попередню оплату, слід очікувати повідомлення з підтвердженням та рахунком за обладнання. Після оплати обладнання вам потрібно написати, коли воно буде відправлене.

Загалом доставка триває близько місяця. Якщо є знайомі за кордоном, можна знайти швидше варіанти доставки.

В цей час доставка в Україну можлива через DHL до кордону України. Коли війна закінчиться, буде можлива доставка поштою до конкретного села чи міста, а також адресна доставка – до будинку замовника.

Starlink з’явився в Україні після переговорів у Twitter
Супутниковий інтернет Starlink з’явився в Україні на п’ятий день війни після обміну повідомленнями у Twitter між міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим та засновником компанії SpaceX Ілоном Маском.

«Поки ви намагаєтесь колонізувати Марс, росія намагається окупувати Україну. Поки ваші ракети успішно приземляються із космосу, російські ракети атакують мирне населення України! Просимо забезпечити Україну станціями Starlink, щоб закликати свідомих росіян, щоб вони повстали», – звернувся Федоров до Маски.

Наступного дня він відповів, що сервіс працює на території України, а необхідне обладнання вже на шляху до неї.

28 лютого перша партія терміналів Starlink прибула до України. Вони були адаптовані до потреб України. Зокрема, оновлено програмне забезпечення для зниження споживання енергії та включено мобільний роумінг.

Насамперед термінали Starlink використовувалися для забезпечення інтернет-зв’язком ЗСУ, енергетичних компаній, пожежних частин, лікарень, сільрад. Тобто установ, які впливають життя тисяч людей.

А наприкінці квітня можливість придбати інтернет від Маски з’явилася у кожного українця. 20 квітня 2022 року Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, дозволила використання терміналів Starlink усім охочим на період воєнного стану. І тепер українці можуть замовляти термінали Starlink самостійно.

З чого складається набір Starlink

Раніше ми розповідали, що у Дніпропетровській області експеримент з обігрівом помешкання мало не закінчився смертю.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору