Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Нотаріус у смартфоні: які нові функції запустили у “Дії”

2 листопада, в Україні запустили перший етап масштабного проєкту Нота. Відтепер довіреність, договір оренди авто та заява, на якій засвідчується справжність підпису, нотаріуси можуть формувати з QR-кодом. А для їх перевірки потрібно зчитати QR-код сканером у застосунку “Дія“.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

“Працює все дуже просто. Наприклад, вам потрібно відкрити рахунок в банку через довірену особу. Вона приходить в банк і надає довіреність, на який нанесений QR-код. Далі співробітник зчитує його QR-код сканером у Дії. Потім вам і довіреній особі надходить запит на передачу електронної копії документа банку. Хтось із вас має підтвердити його в Дії. Це все. Працівник банку отримує електронну копію вашого документа, перевіряє її й одразу ж може відкрити рахунок”, – повідомив Федоров.

Раніше на перевірку документів потрібно було витратити близько 2 днів. Зараз — кілька хвилин. Не потрібно робити сканкопії чи додатково звертатися до нотаріуса. До того ж документи з QR-кодом захищені від підробок.

Наразі наносити QR-код на документи можуть нотаріуси Києва. Але згодом масштабуємо проєкт, щоб у кожному місті України можна було замовити нотаріальний документ з QR.

Раніше ми повідомляли, як за допомогою додатку можна допомогти збити ворожу ракету чи безпілотник.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору