Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як убезпечити свої дані онлайн

Оскільки ми продовжуємо проводити велику кількість нашого часу онлайн, ми вимушені ділитися ще більшою кількістю особистих даних, які є видимими для будь-кого в мережі. Якщо ця спільна інформація потрапляє в чужі руки, незалежно від її типу, багато речей, включаючи ваші особисті дані, можуть опинитися під загрозою. Надзвичайно важливо захистити цю конфіденційну інформацію від усіх видів кібератак.

Навіщо нам кібербезпека?

Кібербезпека стала необхідністю в сучасному світі, де вся інформація часто зберігається в Інтернеті та легкодоступна для будь-кого, хто хоче отримати до неї доступ. Нещодавно Facebook і Google були на перших шпальтах багатьох газет у зв’язку з тим, як вони практикують конфіденційність даних своїх користувачів. Важливо захищати свої дані, однак для організацій також важливо розуміти, як обробляти конфіденційну та чутливу інформацію, якою діляться користувачі. Порушення безпеки даних робить особисту інформацію широкодоступною. Зловмисники можуть зламати мережі, системи та облікові записи, щоб викрасти вашу банківську інформацію, конфіденційні дані організації, дані кредитної картки тощо.

Проте, дотримуючись деяких порад з кібербезпеки, ви можете захистити свої дані від зовнішніх загроз.

  1. Подумайте, перш ніж натискати

Це одна з найважливіших порад при користуванні електронною поштою, яку ви можете регулярно дотримуватися, щоб зберегти свої дані. Будьте обережні з невідомими посиланнями, які ви отримуєте в електронних листах, повідомленнях або під час відвідування веб-сторінок, які недостатньо безпечні.

Клікджекінг є одним з найпоширеніших методів, які використовують хакери для отримання доступу до ваших особистих даних. Те, що ви можете переходити по цім посиланням, не означає, що ви повинні це зробити, тому що якщо ці посилання є зловмисними, це може спричинити втрату значних сум і зашкодити вашому життю різними способами.

Посилання в електронних листах для відновлення пароля, банківських виписок тощо є одними з найпопулярніших методів, які використовують хакери, щоб обдурити вас і отримати вашу особисту інформацію. Фальшиві сайти, пов’язані з цими посиланнями, надто схожі на справжні, і хакери змусять вас надати свої особисті дані та отримають таким чином доступ до вашого облікового запису.

  1. Використовуйте надійні та різноманітні паролі

Це одна з найважливіших порад щодо кібербезпеки для користувачів. Використання одного і того самого пароля на кількох платформах для ваших облікових записів може бути простим у запам’ятовуванні, але це робить ваш обліковий запис більш небезпечним. Вам слід використовувати різні паролі для всіх облікових записів. Завдяки цій практиці, навіть якщо компанію, де у вас є обліковий запис, було зламано або хакери отримали доступ до одного з ваших облікових записів, ці дані не спрацюють на інших веб-сайтах.

Крім того, вам потрібно використовувати надійні паролі для своїх облікових записів, оскільки вони важливі для безпеки в Інтернеті.

  1. Використовуйте менеджер паролів

Запам’ятати стільки паролів для різних облікових записів справа нелегка, і саме тоді в нагоді стає менеджер паролів. Менеджер паролів – це програма або програмне забезпечення, яке допоможе вам зберігати та керувати всіма вашими паролями разом. Ви зможете отримати доступ до всіх паролів за допомогою єдиного «головного ключа». Це допоможе вам захистити облікові дані, а також зніме необхідність записувати свої паролі, що є одним із найбільш небезпечних методів їх відстеження.

Деякі з найбільш часто використовуваних менеджерів паролів включають KeePass, LastPass, 1Password, Dashlane і Roboform. Якісь з них повністю безкоштовні, інші пропонують як безкоштовні, так і платні версії.

  1. Налаштуйте двофакторну або багатофакторну автентифікацію (MFA)

Як правило, для входу в обліковий запис вам потрібні лише ідентифікатор користувача та пароль, але служба MFA дає змогу ввести додаткові рівні безпеки до стандартного методу використання паролів для онлайн-підтвердження. Так ви зможете додати інший метод автентифікації разом із паролем, як-от код, відбиток пальця, одноразовий пароль, який надходить на ваш номер телефону чи електронну пошту тощо. Багато компаній, особливо ті, які мають справу з грошима чи особистими даними клієнтів, протягом останніх років досить активно використовують MFA. Наприклад, один із найбільших покерних залів у світі, PokerStars, дуже серйозно ставиться до безпеки та надійності облікових записів своїх клієнтів, і пропонує своїм користувачам низку MFA: пароль, одноразовий пароль на основі SMS, пін-код і RSA-токен. З MFA вам потрібно буде ввести більше двох облікових даних під час входу, що триматиме ваш обліковий запис у більшій безпеці, ускладнюючи доступ до даних для хакерів.

  1. Оновлюйте свої системи

Ще одна з найважливіших порад щодо кібербезпеки полягає в тому, що ви повинні постійно оновлювати всі свої браузери, програмне забезпечення та операційні системи. Особливо це стосується робочих та персональних акаунтів. Якщо ваша організація використовує брандмауери з міркувань безпеки, ви також повинні їх оновлювати. Чим старіша ваша система та її конфігурації, тим більше часу у хакерів, щоб знайти та використати всі її недоліки. Регулярне оновлення систем, навпаки, не дає хакерам достатньо часу, щоб виявити слабкі місця.

  1. Уникайте використання дебетових карток онлайн

Один із найкорисніших заходів кібербезпеки, які ви можете застосувати, стосується онлайн-транзакцій і платежів. Коли ви купуєте послуги або продукти онлайн, намагайтеся уникати оплати за допомогою дебетових карток або будь-якого іншого способу оплати, який безпосередньо пов’язаний з вашим банківським рахунком. Натомість ви можете використовувати такі служби, як PayPal або кредитні картки, які забезпечать більший захист ваших банківських рахунків.

  1. Не використовуйте публічний Wi-Fi без VPN

Якщо ви використовуєте загальнодоступний Wi-Fi, переконайтеся, що ви підключили разом із ним віртуальну приватну мережу (VPN). VPN забезпечує захист вашого пристрою, оскільки він шифрує трафік між сервером і вашим пристроєм. Це ускладнює хакерам спроби отримати доступ до ваших особистих даних шляхом злому вашого пристрою. Якщо у вас немає VPN на вашому пристрої, вам слід використовувати мобільну мережу або інші з’єднання для доступу до Інтернету.

Нагору