Шпроти – смалик, відомий ще з далеких часів тотального дефіциту. Зараз цю консерву можна легко купити у будь-якому супермаркеті, але ж ціна… Та й гарантії, що у банці замість смачнючого делікатесу не виявиться незрозумілого вигляду та смаку каша немає.
Інформатор пропонує зробити шпроти вдома зі звичайної дешевої мороженої кільки.
Продукти
Кілька або мойва – 1 кг. ;
сіль – 1 ст.л. ;
цукор – 1 ч. я. ;
склянка міцного чаю;
соняшникова олія — 0,5 склянки;
Перець горошком – 6 штук;
лавровий лист – 5-6 штук;
цибулеве лушпиння – жменька;
Можна використовувати бульйонний кубик для смаку.
Приготування
Заваріть дуже міцний чай, коли ще гарячий, розчиніть у ньому сіль, цукор.
У риби видаліть нутрощі, відріжте плавці, промийте її.
Візьміть каструлю, на дно викладіть жменю цибулиння, потім рибку щільненько, одна до одної.
Залийте її олією, заваркою, за бажанням присипте бульйонним кубиком, і викладіть зверху другу жменю лушпиння. Не забудьте лаврушки та перець горошком. Для аромату копченості можна додати чорнослив (1-2 штуки)
Коли рідина закипить, поставте каструлю на розжарювач, і тушкуйте 1,5 години чи у духовку на дві години томитися.
Як приготуватись, зніміть верхній шар лушпиння, рибу не перемішуйте під час тушкування, інакше буде каша. Остудіть, а далі хоч на бутерброди, хоч у салат, а можна й просто так, з хлібчиком.
Про те, як приготувати неймовірні стейки з капусти, Інформатор писав раніше.
Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.
Альона Свірідова