Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як змінюються ціни на картоплю в Україні та чого чекати взимку

27 жовтня зафіксовано чергове зниження цін на картоплю на українському ринку. Раніше експерти передбачали, що подальшого зниження не відбудеться. Але факт залишається фактом – ціни на картоплю падають.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Аналітиками міжнародного проєкту EastFruit  зафіксоване чергове зниження цін на картоплю. Таким чином, станом на сьогодні, гуртові партії картоплі з місцевих господарств пропонують в діапазоні 3,5 – 6,0 гривень за кілограм.

Наприкінці минулого тижня загальний діапазон гуртових цін на картоплю ще був на рівні 4,0 – 7,0 гривень за кілограм. Як повідомляли учасники ринку раніше, подальшого зниження цін в сегменті картоплі не відбудеться. Тому що реалізовувати продукцію по низьких цінах буде економічно недоцільно.

Втім, ціни на «другий хліб» в Україні й далі знижуються. Професійні виробники відокремили відразу декілька факторів, які привели до негативних цінових тенденцій в сегменті картоплі. Як вже неодноразово повідомлялося раніше, пік збору картоплі в Україні припав на період дощів. У зв’язку з цим на ринку з’явилися великі обсяги продукції, яка не підлягає довготривалому зберіганню.

Що стосується загальних запасів картоплі в нинішньому сезоні, то врожайність була відмічена на високому рівні. Як у комерційних виробників, так і в господарствах українців.

Ще один суттєвий фактор, який потягнув за собою подальше зниження цін на картоплю – це бажання фермерів «скинути» максимально великі об’єми картоплі. Останній факт відноситься до виробників північних і західних областей. Особливо тих, хто знаходиться в безпосередній близькості до державних кордонів росії та білорусі.

За думкою аналітиків EastFruit, нинішні ціни на картоплю в Україні, які вже знизилися нижче тогорічного рівня, змушують замислитися над питанням, чи вистачить зібраного урожаю у 2022 році до кінця маркетингового сезону? Якщо місцеві фермери й далі будуть намагатися в максимально стислі терміни позбавитися від всіх об’ємів картоплі, у другій половині сезону зможе стати актуальним питання  про імпорт відсутніх обсягів даної продукції в Україну.

Раніше ми розповідали, що в Україні зміняться ціни на яйця: чого очікувати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору