Кривий Ріг До сайту

Отримали повістку – що робити: відповіді на найпоширеніші запитання

В Україні триває мобілізація. Триватимуть і рейди, під час яких можуть вручати повістки. Але ще в липні міністр оборони Рєзніков попереджав: вручення повісток не є мобілізацією. Чи є у чоловіків, які не мотивовані захищати Україну зі зброєю в руках, причини уникати зустрічі з офіцерами?

Реклама

Про це розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Дніпро та юриста організації “Ветеран Хаб” Ярослава Бойчука.

Що означає вручення повістки

Реклама

Все залежить від того, яку саме повістку ви отримали. Станом на зараз існує чотири види документів, які можна назвати загальним терміном «повістка».

Як законно вручати повістки, а як незаконно

Законодавством чітко не визначено де саме має відбуватися вручення повісток, а тому вручення повістки на вулиці, блокпостах, за місцем проживання тощо не є незаконним. Основна умова – встановлення особи, якій вручається така повістка, що здійснюється на підставі документів, що посвідчують особу (паспорт, посвідчення водія тощо).

Реклама

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій – у тому числі закладів освіти. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручати безпосередньо посадовці районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкоматів).

Повістка має бути вручена особисто. В разі відмови від неї уповноважені особи мають скласти акт про це із підписами уповноважених осіб та свідків.

У разі надходження на підприємство листа з територіального центру комплектування, відповідальний за ведення військового обліку зобов’язаний вручити повістку працівнику під підпис.

Реклама

Що погрожує людині в разі відмови від повістки чи неявки у військомат

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі та не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації. Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову отримання повістки й відправити його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за статтею 335 Кримінального кодексу України, карається обмеженням волі на строк до трьох років. За ухилення від призову на військову службу під час мобілізації осіб із числа резервістів карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років за статтею 336 Кримінального кодексу України.

Реклама

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію винна особа може бути притягнута до адміністративної відповідальності відповідно до ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Національна поліція має право здійснювати адміністративне затримання військовозобовʼязаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію і доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Цю норму регулюють статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 Закону України “Про військовий обовʼязок і військову службу”. Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

У якому випадку людна може не приходити до військомату вразі отримання повістки

Поважними причинами неприбуття до військових частин або на збірні пункти у строки, зазначені в отриманих повістках, визнаються:

Але при цьому у призовника мають бути документи, підтверджуючі обставини. Резервісти, які призиваються на військову службу, проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.

У якому випадку не призивають резервістів

Призову на військову службу із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову:

У яких випадках не призивають військовозобов’язаних

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, якщо вони:

Раніше Інформатор писав про те, що треба знати про військовий облік жінок в Україні та правила їх виїзду за кордон.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.