Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна вимагає виключити росію з Міжнародного руху Червоного Хреста

Російський Червоний Хрест потрібно виключити з Міжнародного руху Червоного хреста і Червоного півмісяця та заборонити використовувати його емблему. Підставою для цього є збір коштів, який РЧХ об’явив на підтримку сімей мобілізованих окупантів. Відповідну заяву з чіткими вимогами відправив до міжнародних організацій український омбудсмен.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Про це йдеться у заяві Уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця. Він наполягає на необхідності визнання діяльності РЧХ такою, що порушує Женевські конвенції та статут МФТЧХ, а також:

  • виключити Російський Червоний хрест з Міжнародного руху Червоного хреста і Червоного півмісяця (МФТЧХ, МКЧХ);
  • заборонити використання емблеми Червоного хреста та Червоного півмісяця через імітацію діяльності згідно з принципами Міжнародного руху, віроломство та неправомірне її використання;
  • припинити міжнародне фінансування Російського Червоного хреста та МКЧХ в російській федерації.

Що цьому передувало 

13 жовтня під час участі у пленарному засіданні осінньої сесії ПАРЄ президент України Володимир Зеленський жорстко розкритикував Червоний Хрест через ситуацію з полоненими. Він заявив, що за вісім років війни МКЧХ ніяк не може отримати доступ до бранців. На його думку, представники організації докладають мало зусиль. Полонені, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, зазнають тортур. Глава держави висловив переконання, що МКЧХ має активніше тиснути на російську владу, зокрема і в публічному просторі. Це необхідно, щоб отримати доступ до всіх бранців. 14 жовтня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак дав Червоному Хресту три дні для направлення місії до колонії в Оленівці, де утримують військовополонених. В іншому разі Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

Раніше ми розповідали, що Міжнародний Червоний Хрест не відправив свою місію до Оленівки.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору