Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Бояться обстрілів: Міжнародний Червоний Хрест не відправив свою місію до Оленівки

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не приїхали на межу з тимчасово окупованими територіями. Хоча на них там чекала українська делегація. Міжнародна організація досі не отримала доступу до Оленівки, де утримують українських військовополонених.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посилання на Інформатор Україна.

Візит на лінію розмежування Україна планувала здійснити разом із Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, для того, щоб спонукати представників домогтися від росії доступу до колонії в Оленівці, щоб відвідати українських військовополонених.

“Це видалось для МКЧХ складніше ніж просто вчергове опублікувати “заклики до обох сторін” на сторінках свого сайту. Попри наш заклик і готовність забезпечити таку поїздку, МКЧХ ми не побачили”, – сказав Лубінець.

Він наголосив, що росіяни продовжують катувати українських захисників під мовчання міжнародних організацій.

“Це війна, так. І вона не є безпечною. Але хіба не для цього створена місія МКЧХ і не на її діяльність і виконання покладеного мандату люди з усього світу жертвують кошти?” – акцентував Лубінець.

Позиція Червоного Хреста 

Як зазначається у заяві Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, група з 11 працівників МКЧХ, включно з одним лікарем, знаходиться в Донецьку. Вони готові відвідати військовополонених, що утримуються в Оленівській виправній колонії.

“Їхньою задачею буде перевірити умови інтернування та поводження, передати предмети першої необхідності та забезпечити всім військовополоненим можливість зв’язатися з їхніми сім’ями. Через інтенсивні бойові дії, що зараз тривають у регіоні, зростає рівень небезпеки та складності виконання цієї задачі. Наша група готова вже протягом декількох місяців, але досі так і не отримала одночасно мінімальних гарантій безпеки на місцях та дозволу місцевих органів влади на здійснення такого відвідування”, – йдеться в заяві організації.

Вони вважають, що звинувачення МКЧХ в тому, що їм відмовляють у повному та негайному доступі, не допомагає військовополоненим та їхнім сім’ям. Також вони наголошують, що надають постійну базову підтримку, наприклад, медичну допомогу.

На думку Лубінця, якщо організація не виконує поставлені перед нею цілі. Також своїм мовчанням підіграє агресору — вона має бути ліквідована.

Раніше ми розповідали, що 108 жінок повернулися з російського полону.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору