Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Росіяни ведуть будівельні роботи на сховищі відпрацьованого ядерного палива: чим це небезпечно

Останнім тижнем російські окупанти проводять несанкціоновані будівельні роботи на території сухого сховища відпрацьованого ядерного палива на Запорізькій АЕС. Це робиться потайки власними силами. Представники МАГАТЕ та персонал станції на будівельний майданчик не допускаються.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Енергоатом, у сховищі зберігається 174 контейнери, в кожному з яких міститься по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Руйнування цих контейнерів внаслідок підриву призведе до радіаційної аварії та радіаційного забруднення кількасот квадратних кілометрів прилеглої території.

Таке будівництво на території атомної станції є незаконним втручанням з боку росії у проєкт ядерної установки Запорізької АЕС та грубим порушенням як умов ліцензії на експлуатацію станції, так і міжнародних вимог у сфері ядерної та радіаційної безпеки.

При цьому вже дві доби представники російської влади та вся ворожа пропаганда заявляють про нібито підготовку Україною «брудної ядерної бомби», для якої, за твердженням рф, може бути використане відпрацьоване ядерне паливо та радіоактивні відходи, які зберігаються на майданчику Запорізької АЕС.

Для ще більшого залякування світу росіяни оприлюднили фейкову карту потенційного забруднення радіацією з епіцентром саме на ЗАЕС.

Енергоатом припускає, що такі дії окупантів можуть свідчити про підготовку ними терористичного акту з використанням ядерних матеріалів та радіоактивних відходів, які зберігаються на майданчику ЗАЕС.

ДП «НАЕК «Енергоатом» закликає Міжнародне агентство з атомної енергії якнайшвидше надати оцінку провокаційним і загрозливим діям та заявам російської сторони.

Раніше Інформатор писав про те, що росіяни признали, що використовують ЗАЕС як “ядерний щит”.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору