Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Війська рф знеструмили Запорізьку АЕС

Упродовж останніх днів російські загарбники, обстрілюючи територію всієї України, навмисне цілили в підстанції, з’єднані високовольтними лініями зв’язку з українськими атомними електростанціями. У результаті за даними на 17 жовтня Запорізька АЕС повністю знеструмлена.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Енергоатом.

Хоча такі підстанції розташовані доволі далеко (160–200 км) від АЕС, внаслідок їх пошкодження відбувається відключення ліній зв’язку, через які передається електроенергія з АЕС в енергосистему України. Й у разі припинення роботи цих ліній зв’язку енергоблоки АЕС аварійно відключаються, відтак станції опиняються в режимі блекаута з включенням дизель-генераторів.

17 жовтня після обстрілу підстанції в Дніпропетровській області та вимкнення єдиної працюючої лінії 750 кВ, саме так уже вчетверте сталося на ЗАЕС. Також відбулися збої в роботі іншої лінії 750 кВ у напрямку Південноукраїнської АЕС. На станції відчули її відключення, але, на щастя, воно не мало негативних для АЕС наслідків.

Енергоатом повідомляє, що останніми днями загарбники почали активно підвозити дизельне паливо на станцію, готуючись до її тривалої роботи в режимі блекаута, який може стати наслідком виведення з ладу української енергетичної інфраструктури, яка забезпечує зв’язок ЗАЕС із вітчизняною енергосистемою.

Тож створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС є хоча й важливим кроком з погляду ядерної та радіаційної безпеки, проте його буде недостатньо в умовах постійних обстрілів підстанцій та ліній електропередачі, дистанційно зв’язаних з атомними станціями.

Енергоатом звернувся до міжнародної спільноти з вимогою негайно зупинити агресора, щоб він не мав змоги реалізувати свої злочинні плани.

“Необхідно якнайшвидше вводити весь набір санкцій проти російської ядерної галузі, включаючи Росатом, Росенергоатом та інші підприємства, які напряму беруть участь у реалізації цих планів” – пишеться у повідомленні.

Раніше Інформатор писав про те, що війська рф у ніч проти 21 вересня обстріляли Запорізьку АЕС та пошкодили енергоблок.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Альона Свірідова

Нагору