Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні хочуть підвищити пенсії за рахунок меценатів

Те, що розміри пенсій у більшості українців такі, що вижити на них практично неможливо, прекрасно розуміють в Уряді України. У зв’язку з цим Кабінет міністрів запропонував створити систему меценатів для пенсіонерів, завдяки чому вони могли б отримувати додаткові виплати коштом пожертв. Українські пенсіонери можуть отримати доплату у розмірі 70% до пенсії.

Кого і коли торкнеться підвищення пенсії, розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Що пропонують в Уряді

Пропонується про підвищення пенсійних виплат малозабезпеченим категоріям коштом меценатів. У законопроєкті немає жодних обмежень щодо суми. Для пенсіонерів це досить вигідно, оскільки вони матимуть змогу отримувати виплати у більшому розмірі.

Але поки що невідомо, скільки охочих українців готові допомагати тим, хто живе на мінімальні прибутки.

70% від суми пожертвування конкретному пенсіонеру підуть саме тому, кого обере меценат за віком, розміром доходу та соціальним статусом, а 30% коштів перенаправлять на загальний рахунок для підвищення пенсійних виплат решті всіх громадян.

Народна депутатка від фракції партії “Слуга народу” Леся Забуранна, яка є ініціаторкою законопроєкту, зазначила, що він погоджений з Пенсійним фондом, Мінсоцполітики й Мінфіном, а також підтриманий понад 30 її колегами.

“До війни ми дуже багато говорили, і я абсолютно підтримувала ідею безпосередньо пенсійної реформи — переходу на багаторівневу, створення можливості накопичення пенсій і у приватних накопичувальних пенсійних фондах. Але сьогодні склалася така ситуація, коли це не може відбутися так швидко, як хотілось би”, — зазначила депутатка.

Вона нагадала, що при цьому Пенсійний фонд був завжди дотаційним.

Що дасть цей закон меценатам

Депутат Верховної ради, перший заступник голови Комітету із соціальної політики  Михайло Цимбалюк вважає, що законопроєкт не вирішить суті проблеми пенсійного забезпечення, бо насправді потрібна реформа у цій сфері. Проте документ міг би заохотити громадян України, які бажають допомагати іншим, щоб вони на законній підставі вносили пожертвування чи благодійні внески на рахунки осіб, які застраховані як майбутні пенсіонери.

Нардеп наголосив, що з цього питання звертаються громадяни України, які, наприклад, тимчасово перебувають на заробітках за кордоном.

“Вони хочуть підтримати своїх близьких, родичів чи навіть знайомих. І таким чином на законних підставах хочуть перерахувати кошти на рахунок майбутнього чи чинного пенсіонера”, – пояснив Цимбалюк.

Також цей законопроєкт зацікавив жінок, які через війну змушені були виїхати за кордон. Адже таким чином можна сплачувати єдиний соціальний внесок та накопичувати собі пенсійний стаж, допомагаючи своїм родичам чи знайомим із мінімальною пенсією.

Усі ці питання в Уряді обіцяють врахувати та розробити механізм заохочення для меценатів.

Раніше Інформатор писав про те, як розрахувати суму своєї майбутньої пенсії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору