Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які продукти подорожчають найближчим часом

На тлі наближення зими й подорожчання енергоносіїв, практично ні в кого не виникає сумнівів, що варто очікувати подальшого зростання цін на основні харчові продукти. Однак ми вирішили розпитати, про які саме категорії йдеться в аналітика Українського клубу аграрного бізнесу Максима Гопки.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

На ріст вартості харчових продуктів впливатиме сукупність чинників. Йдеться про складне економічне становище, зростання вартості енергоносіїв, інфляція, здорожчання логістики, загальносвітовий попит. Вирішальне значення на стан справ на ринку матиме подальший перебіг бойових дій, вважає аналітик Максим Гопка. Зважаючи на останній чинник, ситуація може змінюватися раптово і непередбачувано.

Як зміниться ціна на м’ясо

Загалом варто очікувати відчутного підвищення цін на м’ясо. Це пов’язане з загальною тенденцією скорочення поголів’я в останні роки. Але головне — через війну було знищено виробничі потужності багатьох ферм, розташованих у східних та південних регіонах країни.

Ціни на яйця

Тут теж буде здорожчання, каже пан Максим. Адже ця продукція значною мірою сезонна, крім того, 17% загального виробництва яєць в Україні розташовуються на територіях, де проходили воєнні дії. Значна їх частина повністю або частково припинила працювати. На додачу, ця галузь дуже чутлива до здорожчання енергоресурсів. З настанням холодів це позначиться на цінах ще більше, адже інкубатори потребуватимуть більше енергії, аби нормально функціонувати.

До того ж через воєнні дії були перебої з постачанням з-за кордону яєць, які використовувалися для вирощування зміни поголів’я. Тому підприємства можуть відчувати з цим проблеми

Якою буде ціна овочів

На ціну вплине подорожчання логістики та вартість зберігання овочів, яка зростатиме, зважаючи на здорожчання енергоносіїв. Але багато також залежатиме від динаміки імпорту овочів та фруктів, зокрема з Туреччини.

Як зміниться вартість молоко

На молочні продукти будуть впливати ті ж самі фактори, що й на виробництво м’яса. Однак, через зниження загальносвітового попиту на молоко, ціни тут не повинні демонструвати стрімке зростання.

Чи подешевшає хліб

Щодо хлібобулочних виробів, то попри те, що в Україні урожай цього року був досить вдалим і на ринку достатньо сировини, зростання вартості логістики й енергоресурсів спричинить ріст цін. Проте, можна очікувати, що він не буде стрімким.

Як щодо олії?

Світовий попит на олію спадає, це стосується як пальмової, так і соєвої та соняшникової олії. Зараз закупівельна ціна на зерно соняшника спала, адже йде його обмолот і вже 46% площ зібрано.

Раніше ми розповідали, що у Дніпрі в гаражному кооперативі знайшли два трупи.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору