Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як обрати бюджетний повербанк: гід по зовнішнім акумуляторам

Портативний зарядний пристрій (power bank) стає сьогодні обов’язковим пунктом в переліку речей першої потреби для українців. Адже на випадок відключення електроенергії за його допомогою можна швидко поновити мобільний зв’язок, зарядити планшет та ноутбук.

Як підібрати потрібний у конкретних умовах гаджет “не за всі гроші світу” розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна. 

Ключовий параметр – ємність

Ємність зовнішнього акумулятора в першу чергу впливає на його розмір та вагу. Також від неї залежить кількість пристроїв, які повербанк здатний забезпечити енергією за повний заряд.

Найкомпактніші зовнішні акумулятори бувають від 3000 до 6000 мАг. Зазвичай такі моделі важать не більше 200-400 грамів, але й зарядити великі гаджети, наприклад, планшет чи ноутбук, вони майже не в змозі. Подібні моделі здатні один-два рази повністю зарядити звичайний смартфон або пару трійку портативних пристроїв.

Найпоширеніші моделі мають ємність 10 000-15 000 мАг. Вони не набагато більші, але здатні кілька разів заряджати смартфон, планшет або навіть ноутбук. А кількість зарядок наручних та портативних гаджетів, наприклад, TWS-навушників, які вони можуть зробити, обчислюється десятками.

Також на ринку вже давно є повербанки на 30 000, 40 000, 50 000 та навіть 100 000 мАг. Такий пристрій вже не покладеш у кишеню, для нього краще приготувати сумку або рюкзак. Коштуватиме він буде в рази дорожче. Зате він заряджає весь набір гаджетів користувача: від смартгодинника до ноутбуків.

Варто враховувати, що заявлена ​​ємність акумуляторів не відповідає реальній та зазвичай менше на 10-20%. Тобто реальна ємність батареї на 3000 мАг становить 2700-2800 мАг. Кілька десятків відсотків ємності губляться на перетворення та підвищення напруги, а також на розсіювання у вигляді тепла.

Коли вам потрібен працюючий ноутбук

Якщо для смартфона підійде будь-який зовнішній акумулятор, то для зарядки ноутбуку потрібна спеціальна модель. Звичайна схема, за якої ми беремо гаджет та powerbank, підключаємо кабель і чекаємо, коли відбудеться підзарядка, працюватиме тільки у власників ноутбуків з роз’ємом USB Type-C.

Якщо ваш ноутбук не підтримує зарядку через порт USB Type-C, або такого роз’єму у моделі просто немає, потрібно купити спеціальний кабель і перехідник на роз’єм живлення. Наприклад, на стандартний круглий роз’єм.

Роз’єми USB 2.0 або 3.0 для заряджання ноутбука не підійдуть. Вони передають енергію тільки на вихід і не мають достатньо пропускної здатності для підживлення ноута.

Зовнішній акумулятор для ноутбука має бути не просто потужним. Його максимальна потужність має дорівнювати або бути вищою за потужність зарядного пристрою вашого ноутбука.

Якщо на підзарядку є лише 15 хвилин

Щоб не опинитися в ситуації, коли смартфон розрядився саме тоді, коли раптово зникло світло, а зв’язок життєво необхідний прямо зараз, краще придбати моделі з підтримкою технології швидкого зарядження. Моделі зарядних пристроїв Qualcomm Quick Charge 3.0 або Qualcomm Quick Charge 2.0 впораються із задачею за 15-20 хвилин. Зарядки USB Power Delivery та Power Delivery від Apple також швидкісні.

Більшість таких зовнішніх акумуляторів універсальна та працює у смартфонах та пристроях від різних виробників. Але деякі компанії використовують власний стандарт і оснащують їм зовнішні акумулятори власного виробництва.

Важливою перевагою акумулятора зі швидкою зарядкою є те, що він здатний не тільки оперативно заряджати інші пристрої, але й швидше заповнює свою власну ємність. Повербанк з такою функцією знаходиться біля розетки за звичайної потужності не три-шість годин, а в півтора-два рази менше.

Правда, тут важливо знати: подібні акумулятори працюватимуть тільки з тими гаджетами, які теж мають функцію швидкої зарядки.

Моделі з функцією швидкої зарядки акумулятора – найкраще рішення для містких power bank. Інакше, якщо у батареї ємністю 10000 мАг струм зарядки буде лише 500 мАг, для того, щоб зарядити її повністю знадобиться 20 годин.

Без шнурів та наскрізь

Багато повербанків також забезпечують функцією бездротової зарядки. Наприклад, її має модель RavPower Power Bank. Такі моделі мають спеціально помічений значок на корпусі, куди потрібно покласти пристрій з підтримкою технології Qi. Це може бути годинник, навушники, смартфон або щось інше.

Під місцем для бездротової зарядки у повербанку розміщують індукційну котушку. Вона і забезпечує таку зручну можливість. Щоправда, вона ж сильно розсіює енергію під час передачі її пристроям, тому зарядка відбувається значно повільніше і забезпечує 5 або 10 Вт потужності.

Частина повербанків забезпечують функцією наскрізної зарядки. Це коли повербанк вміє одночасно заряджатися сам та заряджати інші пристрої. Далеко не у всіх моделях є така функція, тому, якщо вам це потрібно, шукайте варіант саме з цією можливістю.

Заряджання малопотужних пристроїв

У сучасних повербанках також часто додають зарядку мікротоком – наприклад, модель iWALK Power Bank. Вона потрібна для смартгодинників, фітнес-трекерів, TWS-навушників та інших портативних пристроїв, батареї яких швидше зношуються при використанні струму звичайної потужності. Щоправда, у більшості випадків повербанки без цієї функції просто не заряджають такі гаджети, тому що не «бачать» їхні мініатюрні батареї.

Все частіше виробники випускають зовнішні акумулятори, в яких ця функція є за замовчуванням. Якщо у вас багато таких пристроїв і ви плануєте заряджати їх повербанком, шукайте модель з підтримкою зарядки малопотужних гаджетів.

Додаткові функції та можливості

Найчастіше повербанки постачають з трьома видами роз’ємів: USB Type-A, Micro-USB та USB Type-С. Не забувають виробники й про користувачів техніки Apple. Тому деякі повербанки також оснащені портом Lightning. Зверніть на це увагу, якщо у вас є iPhone або інші гаджети компанії. Вам потрібна модель повербанку хоч би з одним таким входом.

Деякі моделі оснащують кількома портами USB Type-A, щоб можна було заряджати кілька пристроїв одночасно. Порт Micro-USB найчастіше використовується для заряджання зовнішнього акумулятора. Для цих цілей можуть залучити і наявний порт USB Type-С.

Деякі повербанки оснащують ліхтариками, що є приємним бонусом в темній квартирі. Залежно від розміру моделі та ємності акумулятора це можуть бути компактні лампочки для підсвічування навколишніх предметів або досить потужні джерела світла, що замінюють похідні ліхтарі. Працюють ліхтарики довго, адже споживають дуже мало, а «під рукою» в них великий запас енергії. Реальний приклад модель Sturm BC1212.

Інколи зовнішні акумулятори роблять захищеними від ударів падінь та вологи. Це подовжує термін їхньої служби, але й робить їх більш важкими та великими, а також дорожчими. Чи варто одне одного – вирішувати вам. Ціна бюджетного повербанку в залежності від моделі та параметрів пристрою – в межах від 700 до 3000 гривень.

Рейтинг найкращих повербанків в Україні – ТОП-10 зовнішніх акумуляторів можна подивитись тут. Також недорогі та ефективні повербанки перелічені тут.

Раніше Інформатор писав про те, як зберегти зарядку смартфона на довший час.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору